Isnin, 08 Febuai 2016 02:10

Nota Prosa PELANDUK MEMIJAK ANAK MEMERANG

Ditulis oleh 
Nilaikan butir ini
(14 undian)

Pelanduk Memijak Anak Memerang

Sinopsis

Pada zaman Nabi Allah Sulaiman, semua binatang pandai bercakap bahasa manusia. Nabi Allah Sulaiman mempunyai lima perdana menteri iaitu manusia, jin  Afrit, Unggas, Landak dan Pelanduk. Walau bagaimanapun,  pelanduk digelar Syah Alam di Rimba kerana kebijaksanaannya. Pada suatu hari Syah Alam di Rmba keluar berjalan-jalan melihat anak-anak buahnya. Dia bertemu dengan tujuh ekor anak memerang yang ditinggalkan ibu bapanya yang keluar mencari ikan. Kemudian Syah Alam di Rimba mendengar bunyi burung butbut. Syah Alam di rimba terus membuka langkah silat gelombang dua belasnya dan terpijak kesemua anak memerang tadi. Ada yang patah kaki, pecah kepala, dan bersemburan otak. Kesemua anak memerang mati dipijak. Apabila melihat kesemua anak memerang mati maka Syah Alam di Rimba terus pulang dan menyembunyikan diri.

Pada waktu petang ibu bapa memerang yang pulang ke sarang terkejut melihat anak-anak mereka semuanya mati. Setelah diperiksa ibu bapa memerang mendapati terdapat bekas tapak kaki Syah Alam di Rimba di kawasan sarangnya. Mereka sangat berdukacita dan terus berjumpa dengan Nabi Allah Sulaiman untuk mengadu hal tersebut. Sewaktu berjumpa Nabi Allah Sualaiman ibu bapa memerang menceritakan segala hal yang berlaku ke atas anak mereka dan mengatakan Syah Alam di Rimba yang melakukannya.

Nabi Allah Sulaiman sangat terkejut dan hairan atas perlakuan Syah Alam di Rimba terhadap rakyatnya. Nabi Allah Sulaiman menitahkan kepada  belatuk untuk memanggil Syah Alam di Rimba ke balai penghadapan. Semasa Syah Alam di Rimba menghadap Nabi Allah Sulaiman maka dia pun menceritakan perkara yang berlaku berpunca daripada dia terdengar suara Sang bubut telah menyebabkan Syah Alam di Rimba terpijak anak memerang. Mendengar sahaja cerita Syah Alam di Rimba maka Nabi Allah Sulaiman pun memerintah Sang Belatuk untuk memanggil Sang Bubut datang mengadap. Sang Bubut mengatakan dia ternampak Sang Biawak membawa pedang sambil berlari-lari. Sang Bubut menyangka musuh telah datang menyerang kerana itulah Sang Bubut memalu gendang perang.

Maka Nabi Allah Sulaiman telah menitahkan Sang Biawak datang menghadap. Setibanya Sang Biawak maka berceritalah ia bahawa dia ternampak Sang Labi-labi mudik menyerendeng membawa perisai disangkanya musuh datang meyerang kerana itulah Sang Biawak mengeluarkan pedang. Nabi Allah menitahkan  Sang Labi-labi pula datang mengadap. Setibanya Sang Labi-labi lalu diceritakan kepada Nabi Allah Sulaiman bahawa dia ternampak Sang Udang membawa tombak menyebabkan dia mudik membawa perisai kerana disangkanya musuh datang menyerang. Mendengar sahaja cerita Sang Labi-labi maka Nabi Allah Sulaiman menitah agar Sang Udang datang menghadap. Sang Udang pula bercerita bahawa dia ternampak Sang Sebarau mudik mengikat pinggang melengkung sahaja maka disangkanya musuh akan datang menyerang. Sang Sebarau dipanggil menghadap. Sang Sebarau menceritakan hal yang berlaku. Dia bersikap sedemikian kerana dia telah dianiaya oleh memerang yang telah memakan kesemua anak dan keturunan Sang Sebarau. Mendengar sahaja cerita Sang Sebarau maka Nabi Allah Sulaiman mengajukan soalan kepada memerang yang telah melakukan aniaya ke atas Sang Sebarau. Memerang ketakutan lalu memohon keampunan daripada Nabi Allah Sulaiman. Dia mengaku melakukan perkara tersebut. Nabi Allah Sulaiman memutuskan Syah Alam di Rimba tidak bersalah. Perkara itu berlaku berpunca daripada kesalahan memerang yang memakan anak-anak dan keturunan Sang Sebarau.

Tema

Setiap perbuatan akan mendapat balasan.

Contoh : Kematian anak-anak Sang Memerang akhirnya terbukti disebabkan oleh tindakan perbuatan memerang itu sendiri yang memakan anak-anak dan keturunan Sang Sebarau.

Persoalan:

1.    Pemerintah yang bijaksana dalam menyelesaikan masalah.

Contoh: Nabi Allah Sulaiman menyelesaikan kes Syah Alam di Rimba yang dituduh menyebabkan kematian anak-anak memerang dengan memanggil kesemua haiwan yang terlibat sehingga diketahui punca sebenar.

2.    Kasih sayang ibu bapa terhadap anak-anak.

Contoh: Sang Memerang sedih kerana kematian anaknya akibat dipijak oleh Syah Alam. Begitu juga dengan Sang Sebarau yang marah kerana Sang Memerang telah memakan anak-anak dan keturunannya.

3.    Ketaatan rakyat terhadap pemerintah.

Contoh: Haiwan-haiwan  taat akan  titah Nabi Allah Sulaiman yang menjadi ketua dan pemerintah untuk datang menghadap baginda.

4.    Kejujuran mengakui kesalahan

Contoh: Sang Memerang mengaku kesalahannya yang telah memakan anak-anak serta keturunan Sang Sebarau.

Baca 6885 kali

Detik Gemilang

UPSR

11-4, 18 SEPTEMBER 2017

PT3

09-11 OKTOBER 2017

SPM

6 NOV - 4 DIS 2017

 

 

JERAYAWARA BM 2017

 TEKNIK MENJAWAB BM SPM 2017

5 Mei 2017 (Maahad Muar)

 

Untuk Tempahan

Boleh hubungi:

+6011-58309328