Monday, 08 February 2016 02:11

Nota Drama MAHKAMAH

Written by 
Rate this item
(13 votes)

Drama Mahkamah

(Awang Abdullah)

Sinopsis

Di mahkamah kes pertama ialah Bulat bin Gentel. Dia dituduh menyebabkan kematian seorang nenek berusia 99 tahun di taman Gajah Putih. Di mahkamah, Bulat tidak mengaku bersalah. Menurut pendakwa raya, nenek itu terpijak kulit pisang yang dibuang oleh Bulat lalu terjatuh dan mati dalam perjalanan ke hospital. Peguam bela menerangkan fakta bahawa Bulat membuang kulit pisang itu ke dalam tong sampah. Walau bagaimanapun, seekor kambing yang lapar datang menyelongkar tong sampah itu menyebabkan kulit pisang tercampak ke jalan raya. Ketika itulah nenek tersebut terpijak kulit pisang dan terjatuh. Peguam bela berpendapat pemilik kambinglah yang harus didakwa kerana membiarkan kambingnya berkeliaran. Bulat dibebaskan daripada dakwaan kerana pihak pendakwa gagal meyakinkan mahkamah bahawa Bulat bersalah.

            Selepas itu mahkamah kembali bersidang dengan kes kedua iaitu kes Ajinomoto yang dituduh mencuri seekor beruk subsidi dalam stor JKK Ulu Dungun. Ajinomoto mengaku bersalah. Dia mahu memulangkan beruk yang sedang hamil itu. Namun, dia ingin memelihara anak beruk yang bakal lahir  itu. Mahkamah memerintahkan beruk hamil berkenaan  dipelihara oleh Ajinomoto sehingga selamat melahirkan anak.

            Kemudian mahkamah bersidang untuk kes ketiga iaitu kes Bujang bin Senang yang didakwa memukul isterinya Siti Payung. Bujang tidak mengaku bersalah. Siti mendakwa suaminya menipu ketika mendapatkan keizinan untuk berkahwin lain. Siti telah mendedahkan keburukan suaminya di mahkamah itu. Siti meminta suaminya menceraikan isteri keduanya, sebaliknya suaminya salah faham dan menceraikan Siti pula. Siti mengamuk setelah mendengar lafaz talak daripada Bujang.

Pemikiran:

Perkara remeh perlu diselesaikan secara baik tanpa melibatkan urusan mahkamah.

Contoh: Kes seorang nenek tua yang mati kerana terpijak kulit pisang  yang jatuh di jalan raya sepatutnya tidak perlu diperbesar dan dibawa ke mahkamah.

Persoalan:

1.    Kepentingan mempertahankan diri jika tidak bersalah.

Contoh: Bulat tidak mengaku bersalah menyebabkan kematian nenek tua. Dia meminta khidmat peguam bela untuk menyelesaikan kesnya.

2.    Keberanian mengakui kesalahan sendiri

Contoh: Ajinomoto mengaku bersalah di hadapan hakim atas tuduhan mencuri seekor beruk subsidi.

3.    Keberanian seorang isteri mempertahankan diri setelah suaminya berpoligami.

Contoh: Siti Payung telah mengkritik suaminya yang gagal berlaku adil setelah berpoligami.

4.    Mahkamah merupakan tempat untuk menegakkan keadilan.

Contoh: Setelah hakim meneliti hujah-hujah daripada kedua-dua pihak dalam kes Bulat bin Gentel, mahkamah mendapati dia tidak bersalah dan dibebaskan.

Read 7913 times

Detik Gemilang

UPSR

11-4, 18 SEPTEMBER 2017

PT3

09-11 OKTOBER 2017

SPM

6 NOV - 4 DIS 2017

 

 

JERAYAWARA BM 2017

 TEKNIK MENJAWAB BM SPM 2017

5 Mei 2017 (Maahad Muar)

 

Untuk Tempahan

Boleh hubungi:

+6011-58309328