Monday, 08 February 2016 02:19

Nota Cerpen TALIA DAN RAKSASA QADQAD

Written by 
Rate this item
(59 votes)

Cerpen: Talia dan Raksasa Qadqad

(Zaniffa Azura Abdullah)

Sinopsis:

Talia ialah seorang kanak-kanak daripada keturunan orang Asli yang tinggal di hutan Bukit Ungu. Dia telah bertemu dengan raksasa Qadqad. Raksasa yang rupanya seakan-akan katak tetapi bertanduk itu sebesar kepala Talia. Raksasa tersebut cedera. Talia telah membantu merawatnya dengan pucuk daun dalat. Kemudian makhluk itu melompat lalu hilang di hutan.

            Pada mulanya ibu bapa Talia iaitu Dodo dan Misa tidak mempercayai cerita Talia tentang raksasa tersebut, tetapi selepas beberapa ahi suku mereka sering terserempak dengan makhluk itu, barulah ibu bapa Talia mempercayainya. Menurut mereka makhluk itu sebesar dua kali kepala mereka. Makhluk itu dipanggil Qadqad kerana bunyi istimewa yang dihasilkan oleh makhluk tersebut.

            Tempat tinggal penduduk orang Asli yang sentiasa berpindah-randah kali ini agak istimewa. Tanahnya berbau warna ungu amat subur dan menggemukkan padi mereka. Suatu hari adik lelaki Talia iaitu Jini menghidap demam. Bapanya Dodo membawa mereka sekeluarga ke hospital kerana demam Jini semakin teruk. Mereka sekeluarga bercadang menumpang kereta api yang datang dan pergi untuk mengangkut bijih ke bandar. Ketika hampir tiba di stesen kereta api, mereka telah disergah oleh Tuan Binjah. Tuan Binjah telah memarahi mereka yang  ingin menumpang kereta api untuk ke bandar. Ketika itu Sidek, pemandu kereta api telah melaporkan kepada Tuan Binjah bahawa kem-kem balak milik mereka di timur telah diserang oleh raksasa Qadqad. Mereka diserang kerana sebatang pokok balak yang ditebang telah menghempap sarang keluarga empat ekor raksasa Qadqad. Bukan itu sahaja, mandur kem balak juga telah menetak mati kesemua raksasa yang cedera.

Tiba-tiba mereka telah diserbu oleh raksasa hijau kuning yang melompat tinggi dari hutan. Mereka dan pekerja lombong yang berada di situ melarikan diri menuju ke sebuah bangunan yang terletak di tepi lombong. Seekor raksasa Qadqad telah mendarat di bahu Dodo yang belum sempat masuk ke dalam bangunan. Apabila makhluk itu ternampak Talia, makhluk Qadqad itu mengeluarkan bunyi dan berbicara dengan makhluk Qadqad yang lain. Talia mengenali makhluk Qadqad tersebut kerana Talia pernah membantu makhluk itu. Dengan tidak disangka makhluk Qadqad yang banyak itu telah beredar meninggalkan mereka. Tuan Binjah berasa pelik dengan keistimewaan Talia yang menyebabkan makhluk raksasa yang menyerang mereka beredar. Melihat sahaja benda berwarna ungu di atas kepala Talia, Tuan Binjah terus bertanya hal tersebut kepada bapanya. Dodo memaklumkan kepada Tuan Binjah bahawa benda itu merupakan tanah.

Selepas peristiwa tersebut, Dodo dan keluarganya dibenarkan menaiki kereta api untuk ke hospital. Tiga hari kemudian, di hospital, Sidek telah memberitahu kepada Dodo bahawa Tuan Binjah ingin melombong di Bukit Ungu. Sesiapa yang dapat menguasai tanah di Bukit Ungu pasti akan menjadi kaya-raya. Tuan Binjah mahu mengusir penduduk Asli dari tempat itu. Mereka telah melaporkan hal tersebut kepada pihak polis. Mereka cuba menghalang Tuan Binjah. Namun Tuan Binjah telah mengarahkan samseng-samseng upahannya untuk membakar kediaman-kediaman penduduk Asli di situ. Talia telah memanggil makhluk Qadqad. Ratusan makhluk Qadqad muncul dan kesemua penduduk Asli melarikan diri ke Bukit Ungu. Setelah keadaan reda mereka kembali ke kawasan kediaman mereka dan melihat berpuluh-puluh mayat manusia dan bangkai raksasa Qadqad bergelimpangan. Dalam pada itu juga beberapa buah rumah musnah terbakar. Ketibaan pasukan polis agak lewat dan tidak ada apa-papa yang boleh dilakukan. Sejak peristiwa itu raksasa Qadqad terus hilang dan tidak muncul-muncul lagi seperti telah pupus

Tema

Kerakusan manusia membawa kemusnahan

Contoh: Kerakusan Tuan Binjah yang tamak dan mahu menguasai Bukit Ungu untuk melombong bijih telah mengakibatkan berlakunya serangan ganas raksasa Qadqad sehingga Tuan Binjah dan pengikutnya mati terbunuh.

Persoalan:

1.    Kehidupan orang Asli yang berpindah-randah

Contoh: Dodo dan penduduk orang Asli sering berpindah-randah dari suatu tempat ke suatu tempat yang lain apabila tanah lereng bukit tidak subur.

2.    Kepentingan bantu-membantu kepada golongan yang memerlukan pertolongan

Contoh: Talia telah membantu seekor makhluk Qadqad yang cedera akibat dilibas gergaji. Talia merawat makluk tersebut dengan menggunakan pucuk daun dalut.

3.    Tanggungjawab ibu bapa terhadap anak.

Contoh: Dodo membawa anaknya Jini ke hospital untuk memdapatkan rawatan setelah mengalami demam yang teruk.

4.    Budi yang baik mendapat balasan.

Contoh: Kebaikan Talia merawat raksasa yang cedera telah menyelamatkan diri, serta keluarganya daripada diserang oleh mahkluk tersebut. 

Read 16941 times Last modified on Monday, 08 February 2016 02:21

Detik Gemilang

UPSR

11-4, 18 SEPTEMBER 2017

PT3

09-11 OKTOBER 2017

SPM

6 NOV - 4 DIS 2017

 

 

JERAYAWARA BM 2017

 TEKNIK MENJAWAB BM SPM 2017

5 Mei 2017 (Maahad Muar)

 

Untuk Tempahan

Boleh hubungi:

+6011-58309328