Utama

Cerpen Pahlawan Buntung

(S. Othman Kelantan)

Pertemuan semula Khalid (aku) anak Pak Hassan dengan Pak Hussain selepas berpisah selama 30 tahun mengimbas kembali peristiwa peperangan pada zaman Jepun sehingga menyebabkan kesengsaraan hidup orang Kampung Pulau Pak Amat.  Hal ini menyebabkan mereka terpaksa berpindah apabila kampung mereka diserang tentera Jepun.  Sekembali semula dia di kampung halaman selepas tamat perang, orang kampung kembali memulakan kehidupan sebagai nelayan.  Selepas itu, Pak Husain terkena serpihan bom tentera Jepun yang mengakibatkan kakinya dipotong.  Walau bagaimanapun Pak Hussain dianggap sebagai wira atau pahlawan kerana telah menggadai nyawa demi keselamatan penduduk Kampung Pulau Pak Amat.

Baca selanjutnya..

Penanggungan

(Wijaya Mala)

sinopsis

Kapten Mamat menanggung penyesalan atas tragedi maut yang meragut nyawa Baharum seorang kelasi kapal. Ekoran itu, Masnah janda Baharum terpaksa menanggung penderitaan hidup kehilangan suami serta dua orang anaknya. Kapten Mamat cuba menenangkan perasaan Masnah dengan mengandaikan segala yang berlaku perlu ditanggung kerana sudah ketentuan Allah.

Baca selanjutnya..

Cerpen Pungut @ Zahara @ Yap Siew Hong

(Mohammed Latif Mohammed)

Perjalanan kehidupan Mak Timah dalam membesarkan anak angkatnya yang cacat selama 24 tahun. Kisah bermula dengan imbas kembali peristiwa Mak Timah yang mengambil anak angkatnya yang digelar Pungut (diberi nama Zahara, nama asal Yap Siew Hong) yang diambil dari keluarga Bibik yang berketurunan Cina. Pada peringkat awal Mak Timah berharap saiz Pungut akan berubah apabila dia besar dan boleh membantunya apabila dewasa tetapi sebaliknya pula berlaku malah Pungut jadi bisu dan pekak serta tidak boleh menguruskan dirinya sendiri. Hal ini disebabkan Pungut mengalami  kecacatan kekal hingga dewasa dan Mak Timah terpaksa menguruskan segalanya. Mak Timah berdoa agar Tuhan mengambil nyawa Pungut dahulu sebelum dia meninggal dunia. 

Baca selanjutnya..

Cerpen Idola

( Zaen Kasturi)

Kehidupan si penjaga panggung yang menjadikan hero sebagai idola hidupnya. Pendiriannya bercanggah dengan pendapat isterinya yang meminta dia mengubah cara hidup agar kehidupan mereka yang miskin dapat diubah. Pada suatu petang dia berjumpa dengan si hero yang mengisahkan realiti kehidupannya sebenar dan menasihatinya agar sedar dengan realiti hidup.  Hal ini menyedarkan si penjaga panggung bahawa idola yang ideal hanya wujud dalam pementasan sandiwara dan dia perlu melakukan perubahan diri.

Baca selanjutnya..

Cerpen Tanggar Amanat

(Amaruszati Noor Rahim)

Di Yellowstone Hawa dan Adam iaitu sepasang suami isteri tinggal di situ. Hawa yang sedang hamil menghadapi konflik apabila Adam suaminya mengajaknya pulang ke Malaysia sedangkan dia ingin terus mempertahankan perusahaan warisan Taman Nasional Melayu Ahmad Abdullah yang pertama di situ. Tambahan lagi kawasan Yellowstone merupakan kawasan lingkaran gunung berapi. Dalam keadaan kebingungan ditinggalkan Adam, Hawa berhalunisasi dengan janin dalam kandungannya yang berdialog dengannya tentang kemusnahan yang akan dihadapi jika terus tinggal di situ. Atas nasihat dan pandangan yang diberikan olah janin dalam kandungannya, Hawa mengambil keputusan untuk mengikut Adam pulang ke Malaysia.

Baca selanjutnya..

Cerpen Hutan Rimba

( Sasjira)

SINOPSIS

Pak Tua sebagai pemandu traktor menyesali pekerjaannya yang mengakibatkan kemusnahan alam sekitar. Harapannya agar kawasan hutan kembali merimbun. Hasil pekerjaannya dia berjaya membesarkan anak-anaknya dengan kerjaya masing-masing. Atas nasihat anak-anaknya Pak Tua dapat dipujuk agar reda dengan pekerjaannya yang banyak membantu menyara keluarga dan pendidikan anak-anaknya. Akhirnya Pak Tua dan anak-anaknya berjaya menceburi bidang pelancongan dengan membuat resort keluarga di hutan simpan miliknya.

Baca selanjutnya..
Page 1 of 2

Teknik Jawab BM SPM

CERAMAH TEKNIK MENJAWAB BM SPM 2014

Sesiapa yang berminat untuk mengadakan Teknik Menjawab BM SPM 2014, bolehlah menghubungi saya untuk Maklumat lanjut:

0127691325

Cikgu Zainudin

Buku Aksesori BM

Anda berminat untuk mendapatkan buku BUKU AKSESORI BM? Buku  ini mengandungi 5 unsur yang perlu ada dalam penulisan karangan. Kelima-lima unsur ini membantu calon-calon mendapatkan karangan yang bermutu dan berkualiti sama standard dengan karangan pelajar-pelajar sekolah berasrama penuh. AKSESORI yang wajib ada ialah Kosa Kata Menarik (KKM), Frasa Menarik (FM), Ungkapan Menarik (UM), Penanda Wacana Sesuai (PWS) dan Fakta Tepat (FT).

Harga senaskah RM10 termasuk belanja pos.

Sila dapatkan maklumat lanjut

melalui e-mel This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

ataupun sms 0127691325

065177
Today
Yesterday
This Week
Last Week
This Month
Last Month
All days
19
29
537
64451
1919
976
65177

Your IP: 54.204.142.143
Server Time: 2014-07-26 15:10:17