Utama

Nyatakan pengajaran yang terdapat dalam Drama Gelanggang Tuk Wali.

        Antara pengajaran yang terdapat dalam Drama Gelanggang Tuk Wali ialah pengajaran Kita hendaklah mempertahankan warisan bangsa agar generasi akan datang berpeluang mendapat manfaatnya.

        Selain itu terdapat juga pengajaran Kita hendaklah menghormati guru dan orang yang lebih tua daripada kita kerana mereka banyak berjasa kepada kita.

        Seterusnya, pengajaran Kita hendaklah sentiasa menghulurkan bantuan kepada orang lain tanpa mengharapkan balasan agar masyarakat hidup harmoni turut dipaparkan dalam drama ini.

       Selain itu, pengajaran Janganlah kita bersikap hipokrit dalam hidup kerana sikap itu memberi kesan yang negatif turut dipaparkan dalam drama tersebut.

       Akhirnya, pengajaran Setiap masalah yang dihadapi haruslah diselesaikan secara rundingan supaya tidak berlaku kecederaan atau pertumpahan darah, juga dipaparkan dalam drama Gelanggang Tuk Wali ini.

Nyatakan nilai yang terdapat dalam Drama Gelanggang Tuk Wali.

        Antara nilai yang terdapat dalam Drama Gelanggang Tuk Wali ialah Nilai ketegasan. Tok Wali tegas dengan pendiriannya mahu bersilat di majlis perkahwinan anak Haji Kodri kerana baginya perbuatannya itu tidak salah.

       Selain itu, Nilai keberanian juga digambarkan dalam Drama Gelanggang Tuk Wali. Tok Wali berani bertarung dengan Siak apabila Siak datang menyerangnya.

       Selain itu, terdapat nilai Nilai taat akan perintah agama dalam drama ini. Tok Wali tidak pernah meninggalkan solat berjemaah di masjid dan rajin menunaikan solat sunat.

       Seterusnya, terdapat Nilai hormat-menghormati dalam drama ini. Ripin menghormati Tok Wali yang tinggi ilmu persilatan dan merupakan guru silatnya.

       Seterusnya, terdapat Nilai bertanggungjawab  dalam drama tersebut. Tok Wali berasa dirinya bertanggungjawab meneruskan usaha mengajarkan ilmu silat kepada anak-anak muda kampung tersebut.

       Selain itu, Nilai tolong-menolong juga dipaparkan dalam drama tersebut. Ripin membantu Mak Umi yang memanggilnya supaya menamatkan pergaduhan antara Tok Wali dan Siak.

        Akhirnya, Nilai keprihatinan jelas dalam drama Gelanggang Tuk Wali. Tok Wali sering melakukan kerja kemasyarakatan tanpa mengharapkan upah seperti menggali kubur dan memandikan jenazah.

Nyatakan latar masyarakat yang terdapat dalam Drama Gelanggang Tuk Wali.

          Berdasarkan Drama Gelanggang Tuk Wali, antara latar masyarakat yang terdapat dalam drama tersebut ialah latar  Masyarakat yang mempertahankan warisan bangsa. Tok Wali mengajarkan ilmu silat supaya dapat diwarisi oleh anak-anak muda kampungnya.

       Selain itu, terdapat juga Masyarakat yang beradab.Tok Wali memenuhi jemputan Haji Kodri supaya membuat pertunjukan silat di majlis kenduri di rumahnya.

       Seterusnya terdapat latar Masyarakat yang saling menghormati dalam Drama Gelanggang Tuk Wali. Ripin menghormati Tok Wali kerana memiliki ilmu persilatan dan melayan percakapan Tok Wali dengan sopan.

       Selain itu, latar Masyarakat yang hipokrit juga dipaparkan dalam drama ini. Siak menggunakan alasan agama untuk mengurangkan pengaruh Tok Wali di kampung itu.

      Latar Masyarakat yang tidak berakhlak ada dalam Drama Gelanggang Tuk Wali. Contohnya, Piee menjadi penagih dadah dan sukar dipulihkan lagi.

      Akhirnya, latar Masyarakat yang taat perintah agama turut digambarkan dalam Drama Gelanggang Tuk Wali. Tok Wali tidak pernah meninggalkan solat berjemaah di masjid.

Nyatakan perwatakan Tuk Wali sebagaimana yang terdapat dalam Drama Gelanggang Tuk Wali.

        Watak utama dalam Drama ini ialah Tuk Eali atau nama sebenarnya ialah Wak Raja Waliudin bin Raja Agu, berumur dalam lingkungan 70-an dan merupakan guru silat yang membuka gelanggangnya sendiri di halaman rumah selain tukang urut, penggali kubur, tok mudim, dan boleh merawat beberapa jenis penyakit.

       Perwatakan Tuk Wali dalam Drama Gelanggang Tuk Wali ialah seorang yang tegas dengan pendirian. Tok Wali tetap mahu bersilat di majlis perkahwinan anak Haji Kodri walaupun dinasihati oleh isterinya, Siak dan Imam.

      Tuk Wali juga berperwatakan sebagai seorang yang berani. Contohnya,Tok Wali berani bertarung dengan Siak apabila Siak datang menyerangnya.

       Selain itu Tuk Wali seorang yang pantas bertindak. Tok Wali pantas dan cekap menewaskan perompak yang cuba merompak kedai emas.

        Tuk Wali juga seorang yang taat akan perintah agama.Tok Wali tidak pernah meninggalkan solat berjemaah di masjid dan rajin menunaikan solat sunat.

        Akhirnya, Tuk Wali seorang yang suka membantu orang lain. Tok Wali melakukan kerja-kerja kemasyarakatan seperti memandikan jenazah tanpa meminta upah.

 

Nyatakan persoalan yang terdapat dalam Drama Gelanggang Tuk Wali.

        Antara persoalan yang terdapat dalam Gelanggang Tuk Wali ialah Persoalan tentang sikap hormat –menghormati dalam kalangan masyarakat terhadap orang yang berilmu. Contohnya, Ripin amat menyanjung tinggi Tok Wali yang telah mengajarnya ilmu silat.

        Selain itu, Persoalan budaya warisan bangsa yang diremehkan juga ada dalam drama tersebut. Ada sesetengah penduduk kampung yang mencemuh Tok Wali kerana bersilat dalam majlis perkahwinan.

         Seterusnya, Persoalan masalah penagihan dadah yang sukar dirawat juga dipaparkan dalam Drama Gelanggang Tuk Wali. Piee yang baru keluar dari pusat pemulihan kembali menagih kerana tidak dipantau oleh ibu bapanya.

          Seterusnya terdapat juga Persoalan perasaan dengki dan khianat dalam Drama Gelanggang Tuk Wali. Ada pihak yang dengki kepada Tok Wali lalu menghalau Piee dari majlis perkahwinan di rumah Haji Kodri.

 

Nyatakan pengajaran yang terdapat dalam Cerpen Tanggar Amanat.

          Antara pengajaran yang terdapat dalam Cerpen Tanggar Amanat ialah pengajaran Kita hendaklah menyayangi sebarang usaha yang menjadi warisan keluarga. Contohnya Hawa yang sanggup mempertahankan perusahaan keluarganya di Yellowstone.

      Selain iu, pegajaran Kita hendaklah sabar menghadapi tekanan juga dipaparkan dalam Cerpen Tanggar Amanat. Contohnya Adam yang bersabar dengan kedegilan Hawa.

       Seterusnya, pengajaran Kita mestilah tabah turut dipaparkan dalam Cerpen Tanggar Amanat. Contohnya Ahmad Abdullah yang tabah menempuh dugaan hidup di perantauan.

Buku

  

BUKU SOALAN RAMALAN BM SPM 2014

 Anda berminat untuk mendapatkan buku BUKU SOALAN RAMALAN BM SPM 2014? 

Buku  ini mengandungi SOALAN-SOALAN RAMALAN KERTAS 1 (1103/1) DAN KERTAS 2 (1103/2) berserta JAWAPAN LENGKAP.

Harga senaskah RM20 termasuk belanja pos.

Sila dapatkan maklumat lanjut

melalui e-mel

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

 

135366
Today
Yesterday
This Week
Last Week
This Month
Last Month
All days
564
711
3569
127857
19863
41187
135366

Your IP: 54.90.233.153
Server Time: 2014-11-21 16:04:47