Utama

PERANAN IBU BAPA MEMBENTUK MASYARAKAT PENYAYANG

(Karangan A+ Sumbangan Cikgu MAYB)

             Masyarakat penyayang merupakan salah satu daripada sembilan cabaran yang menjadi aspirasi wawasan 2020 yang diilhamkan oleh mantan Perdana Menteri Malaysia Tun Dr. Mahathir Mohammad. Namun dalam kegairahan masyarakat mengejar kemajuan dan kebendaan visi murni ini semakin kabur ditelan arus permodenan. Agak sukar untuk kita melihat masyarakat hari ini hidup dalam perasaan kasih sayang, saling menghormati, bermaaf-maafan  dan lain-lain lagi. Apa yang saban hari  kita dengar dan tonton di media arus perdana adalah pertelingkahan, persengketaan dan dendam kesumat yang tidak pernah kunjung padam. Apakah kita mahu melihat fenomena ini terus berlaku tanpa berkesudahan? Ada pendapat yang mengatakan bahawa institusi kekeluargaan yang mapan, mampu untuk merealisasikan impian ke arah masyarakat penyayang.

            Ibu bapa berperanan memberikan kasih sayang yang secukupnya kepada anak. Kehidupan anak-anak harus diisi dengan kasih sayang daripada ibu bapa yang dapat menyemai sikap penyayang dalam diri mereka. Kehadiran ibu bapa amat penting dalam tempoh anak-anak membesar. Contohnya, ibu bapa harus sentiasa berada di samping anak-anak semasa mereka dalam kekecewaan seperti  gagal dalam peperiksaan untuk menenangkan mereka. Kasih sayang yang dipupuk sejak kecil akan terus sebati dalam diri mereka seperti kata peribahasa melentur buluh biarlah dari rebungnya. Perasaan kasih sayang  ini akan diaplikasi apabila anak-anak ini bergaul dengan masyarakat yang lain. Tegasnya ibu bapa harus sedia melapangkan waktu untuk mencurahkan kasih sayang kepada anak.

            Selain itu, didikan agama juga perlu untuk melahirkan individu yang penyayang. Ibu bapa juga harus mengajar anak-anak mereka mendalami ilmu agama dan mendekatkan diri kepada Tuhan. Contoh amalan yang boleh diajar kepada anak-anak adalah menunaikan solat fardhu, membaca Al-Quran dan berzikir. Amalan-amalan ini akan melembutkan hati dan mententeramkan jiwa serta melahirkan anak-anak yang bersahsiah mulia. Sifat ini yang akan menjadi darah daging dalam diri anak-anak dan mendorong mereka untuk berperilaku baik seterusnya sentiasa menyayangi keluarga. Oleh itu, tidak dapat dinafikan lagi didikan agama yang secukupnya amat penting dalam melahirkan individu penyayang.

            Di samping itu, ibu bapa juga haruslah menunjukkan nilai-nilai yang baik kepada anak-anak mereka. Ibu bapa mestilah menjadi teladan kepada anak-anak mereka seperti kata peribahasa Melayu, ke mana tumpahnya kuah kalau tidak ke nasi. Ibu bapa janganlah menjadi seperti ketam yang menyuruh anaknya berjalan betul iaitu menyuruh anak-anak hidup dalam berkasih sayang, pada hal mereka pula sering bercakaran. Hal ini demikian menunjukkan anak-anak mencerminkan perwatakan orang tua mereka. Banyak nilai baik yang boleh ditunjukkan kepada anak-anak. Contohnya, semangat berjiran. Nilai-nilai baik ini akan menjadi ikutan kepada anak-anak. Semangat hormat menghormati dan amalan hidup berjiran ini yang akhirnya membentuk sifat penyayang dalam diri anak-anak.

            Tambahan lagi, keadaan keluarga yang stabil amat perlu bagi melahirkan individu yang penyayang. Ibu bapa mempunyai peranan besar dalam membentuk keluarga yang stabil. Keluarga yang stabil ialah keluarga yang saling menyayangi, hormat-menghormati dan cukup dari segi kewangan keluarga. Ibu bapa harus memastikan hubungan kekeluargaan sesama ahli keluarga erat bagi melahirkan keluarga yang penyayang.

            Individu yang penyayang dapat dilahirkan melalui hubungan baik dengan masyarakat sekeliling. Ibu bapa harus mendekatkan anak-anak dengan masyarakat setempat bagi mewujudkan hubungan baik dengan masyarakat. Contohnya, ibu bapa boleh mengajak anak-anak untuk menyertai gotong-royong di kawasan tempat tinggal atau solat berjemaah di surau atau masjid. Hubungan silaturahim yang erat melahirkan individu yang penyayang.

            Konklusinya, ibu bapa berperanan besar dalam melahirkan individu yang penyayang. Oleh itu, ibu bapa harus memainkan peranan mereka iaitu memberikan kasih sayang, didikan agama yang secukupnya, menunjukkan nilai yang baik dan sebagainya kepada anak-anak untuk melahirkan individu yang penyayang yang akan mewujudkan masyarakat yang sejahtera. Ingatlah  individu yang penyayang akan mewujudkan keluarga cemerlang seterusnya melahirkan bangsa terbilang.

 

 

 

 

 

MUTU SUKAN NEGARA

(Karangan A+ Sumbangan Cikgu MAYB)

Kekalahan skuad bola sepak kebangsaan dalam pertandingan kelayakan Piala Dunia kepada pasukan Singapura serta tumbangnya jagoan badminton negara Datuk Lee Chong Wei, dalam Kejohanan Badminton Dunia baru-baru ini, seolah-olah mengesahkan bahawa mutu sukan Malaysia semakin merudum. Hal ini belum lagi mengambil kira prestasi sukan-sukan teras yang lain seperti hoki, olahraga, renang, dan sebagainya. Kemerosotan pencapaian atlet-atlet negara ketika bertanding sama ada pada peringkat serantau mahupun antarabangsa telah menimbulkan pelbagai tanggapan negatif dalam kalangan peminat sukan di negara ini. Apakah atlet-atlet kita hanya gah ketika bertanding sesama sendiri sehingga mewajarkan gelaran jaguh kampung,  ataupun atlet kita kurang bermotivasi apabila bersaing pada peringkat antarabangsa? Walau apa pun pertikaiannya, ternyata pelbagai langkah konkrit dan menyeluruh perlu diambil untuk meningkatkan mutu sukan negara, agar kita dapat duduk sama rendah dan berdiri sama tinggi dengan negara-negara lain dalam bidang sukan.

 

Dalam hal ini, perkara utama yang perlu diberi perhatian ialah dengan merombak jawatankuasa induk yang menaungi sesebuah persatuan sukan. Bukan lagi rahsia, kebanyakan persatuan sukan di Malaysia dipimpin oleh elit politik. Lihat sahaja persatuan-persatuan seperti Persatuan Bolasepak Malaysia (FAM), Persekutuan Hoki Malaysia (PHM), dan Persatuan Badminton Malaysia (BAM). Malangnya, para pemimpin yang dipilih secara sebulat suara ini, sering menjadikan persatuan berkenaan sebagai medan untuk mencari pengaruh dan meneruskan agenda politik mereka. Keghairahan memenuhi agenda peribadi, menyebabkan program pembangunan sukan dan atlet telah dianaktirikan oleh mereka. Kedangkalan ilmu tentang bidang sukan serta kegagalan memahami perubahan yang berlaku, mewajarkan ketandusan pencapaian para atlet kita. Berkaitan hal ini, mantan Perdana Menteri, Tun Abdullah Ahmad Badawi pernah menyeru agar para pemimpin politik melepaskan jawatan mereka dalam persatuan sukan agar program pembangunan sukan hanya ditangani oleh individu yang berkelayakan. Justeru, sewajarnya barisan kepimpinan sukan ini dirombak dan seterusnya memberikan laluan kepada muka-muka baru yang mempunyai latar belakang bidang sukan serta beriltizam tinggi untuk memajukan mutu sukan negara, bak kata peribahasa, hanya jauhari yang mengenal manikam.

 

Di samping itu, program-program pembangunan atlet juga perlu diperbaiki dan diberi nafas baru dalam usaha melahirkan atlet yang berdaya saing dan mampu mengibarkan cabaran negara pada peringkat antarabangsa. Kerajaan melalui Kementerian Belia dan Sukan telah menyediakan peruntukan yang cukup banyak untuk menyokong program-program pembangunan sukan di negara ini seperti penubuhan Majlis Sukan Negara (MSN) dan Institut Sukan Negara (ISN). Program pembangunan sukan ini meliputi aspek-aspek kritikal seperti kewangan, kejurulatihan, pemakanan, psikologi, dan sebagainya. Berhubung dengan isu ini, Menteri Belia dan Sukan, Datuk Sabri Chik pernah menegur tentang cara pemakanan para pemain bola sepak kebangsaan ketika bertanding dalam Kejohanan Piala Asia yang dianggap tidak bersesuaian dengan diet para atlet. Menurutnya kebanyakan para pemain bola sepak negara lebih menggemari roti canai, nasi lemak, dan merokok. Kegagalan menyediakan program-program berkualiti, memungkinkan mutu sukan negara terus merudum dan kita terus ketandusan para atlet yang berpotensi. Contohnya sejak menjuarai Piala Thomas pada 1992, Persatuan Badminton Malaysia (BAM) terus gagal membentuk sebuah pasukan kebangsaan yang mampu memecah penguasaan China dan Indonesia dalam arena badminton. Biarpun munculnya gandingan emas, Koo Ken Kiat dan Tan Boon Heong, namun kegagalan pasukan negara dalam Kejohanan Badminton Dunia bulan lalu menterjemahkan segala-galanya. Namun begitu, segala kelemahan tidak harus menjadi noktah untuk kita terus berusaha. Dengan penggemblengan usaha dan iltizam semua pihak, pastinya sinar di hujung terowong dapat dijelmakan untuk mengangkat kembali martabat sukan negara kita.

 

Selain itu, para atlet negara juga perlu didedahkan dengan kejohanan-kejohanan antarabangsa secara lebih kerap. Penyertaan secara berterusan amat penting dalam usaha memantapkan persembahan serta menyesuaikan diri  dalam situasi pertandingan yang sebenarnya. Pasukan bola sepak contohnya, tidak mampu membentuk persefahaman yang mantap jika digabungkan menjelang saat akhir pada sesebuah kejohanan sahaja. Setiap pemain sudah pasti mempunyai latar belakang kemahiran dan peribadi yang berbeza. Justeru, penyertaan secara berterusan dalam pelbagai kejohanan dapat membentuk persefahaman dalam kalangan mereka seterusnya mampu menuai hasil yang diharapkan. Pencapaian jaguh badminton negara Datuk Lee Chong Wei dan  ratu squasy negara, Nicole Ann David sehingga membolehkan mereka berada pada kedudukan teratas senarai pemain terbaik dunia, adalah berpunca daripada penyertaan yang tidak putus-putus dalam pertandingan peringkat antarabangsa. Perlu ditegaskan bahawa kejayaan yang diinginkan tidak boleh dijelmakan dengan usaha secara ala kadar, ibarat melepaskan batuk di tangga. Sebaliknya ia menuntut iltizam dan kerja keras semua pihak sama ada dalam kalangan atlet, pihak-pihak berwajib, dan malahan peminat sukan tanah air.

 

Di samping itu, Kementerian Pelajaran Malaysia juga perlulah berperanan mencungkil bakat-bakat muda daripada peringkat sekolah lagi. Kita sedia maklum bahawa para pelajar di seluruh negara begitu ramai yang mempunyai bakat yang terpendam dalam bidang sukan. Buktinya semasa kejohanan sukan di peringkat sekolah, daerah, negeri dan kebangsaan, kita dapati ramai pelapis muda yang berbakat dan berpotensi. Namun bakat mereka tenggelam begitu sahaja setelah tamat zaman persekolahan. Oleh hal yang demikian pihak Kementerian Pelajaran Malaysia perlu berkerjasama dengan Kementerian Belia dan Sukan serta badan-badan sukan untuk menggilap bakat-bakat muda ini hingga mampu bersaing di peringkat antarabangsa. Penubuhan sekolah-sekolah sukan seperti Sekolah Sukan Sultan Abdul Jalil, Sekolah Sukan Tunku Mahkota Ismail (SSTMI) Bandar Penawar dan lain-lain merupakan satu langkah bijak akan datang agar kita tidak ketandusan pelapis dalam bidang sukan negara pada masa akan datang.

 

Pengambilan jurulatih serta pemain import juga merupakan suatu usaha yang positif ke arah meningkatkan mutu sukan negara. Hal ini demikian kerana para atlet serta ahli sukan mendapat bimbingan serta tunjuk ajar daripada jurulatih yang berwibawa. Para pemain dapat didedahkan dengan teknik, serta kemahiran bertaraf dunia agar pemain kita dapat duduk sama rendah, berdiri sama tinggi dengan pemain-pemain di peringkat dunia. Selain itu, para pemain juga akan mendapat rakan pelatih atau “ sparing partner “ yang bertaraf dunia. Dengan pendedahan serta latihan intensif ini sudah pasti para atlet kita akan mampu bersaing atau bertanding di peringkat antarabangsa. Tindakan FAM untuk mengambil semula pemain-pemain import dalam Liga Bola Sepak Malaysia merupakan usaha serampang dua mata, iaitu untuk meningkatkan mutu sukan negara serta menyemarakkan sokongan peminat sukan kepada pasukan pilihan mereka. Jelaslah bahawa pengambilan jurulatih dan pemain import bukan sahaja meningkatkan prestasi atlet atau ahli sukan, malahan dapat meningkatkan imej negara di mata dunia.

 

Konklusinya, kemerosotan mutu sukan negara tidak seharusnya dibiarkan terus berlanjutan kerana ia sedikit sebanyak berkaitan dengan maruah kita pada peringkat antarabangsa. Sejajar dengan usia kemerdekaan negara yang sudah menjangkau angka lima puluh tahun, seharusnya ia telah mematangkan pencapaian kita dalam bidang sukan. Mungkin tiada salahnya untuk kita belajar dengan negara-negara seperti Trinidad dan Tobago atau pun Kenya yang telah berjaya melayakkan diri dalam pertandingan akhir bola sepak Piala Dunia 2006 serta mampu melahirkan atlet olahraga bertaraf dunia. Hanya dengan kerjasama erat semua pihak, misi untuk melihat kelibat anak-anak muda Malaysia beraksi pada pusingan akhir bola sepak Piala Dunia 2014 akan menjadi kenyataan. Peribahasa Melayu ada menjelaskan pengayuh sudah ada di tangan, perahu sudah ada di tangan, terserah kepada kita untuk merealisasikan impian 26 juta rakyat Malaysia. “Majulah sukan untuk Negara!

LANGKAH-LANGKAH MEMBANTU ORANG KELAINAN UPAYA (OKU)

(Karangan A+ Sumbangan Cikgu MYAB)

 

Tidak kuminta lahir ke dunia,

Tidak kuduga cacat begini

Bukan kuminta kasih dan manja

Bukan kurayu bantu simpati..

           

Demikianlah syahdu dan sayunya bait-bait kata dalam lirik lagu Namun Kupunya Hati nyayian kumpulan Revolvers yang mengambarkan bahawa orang kurang upaya (OKU) juga mempunyai hati dan perasaan. Mereka tidak meminta untuk  lahir ke dunia dalam keadaan begitu, sebaliknya turut mendambakan wajah yang cantik, anggota yang sempurna seperti  insan biasa. Ada juga antara mereka yang lahir seperti insan biasa, tetapi kecelakaan atau kemalangan telah mencacat anggota badan menyebabkan mereka juga hilang upaya. Namun apakan daya takdir telah menentukan segala-galanya. Mereka terpaksa akur dan terima ketentuan Illahi. Oleh itu bagi kita insan yang dikurniakan Allah SWT sihat dan cukup sifatnya, perlulah bersimpati dengan mengambil inisiatif dan usaha-usaha membantu golongan yang tidak bernasib baik ini.

Pihak yang paling utama untuk membantu golongan OKU ialah ibu bapa dan keluarga mereka sendiri. Ibu bapa dan keluarga perlulah memberikan kasih sayang serta pendidikan yang sempurna kepada OKU seperti insan biasa yang lain OKU juga mengharapkan perhatian dan kasih sayang lebih-lebih lagi daripada ibu bapa dan ahli keluarga. Golongan OKU ini jiwanya halus dan perasaannya mudah tersentuh. Mereka merasa rendah diri atas kekurangan yang ada. Namun begitu  sekiranya ibu bapa serta ahli keluarga memberikan kasih sayang mereka tidak akan rasa seperti melukut di tepi gantang. Selain itu anak OKU ini juga perlu diberikan pendidikan atau latihan kemahiran yang sesuai. Kita tidak boleh beranggapan bahawa OKU ini lemah dan tidak berupaya. Sebenarnya ada dalam kalangan mereka  mempunyai akal yang cerdik serta bakat yang hebat dan boleh berjaya dalam kehidupan. Sebagai contoh Senator Profesor Datuk Dr. Ismail Mat Salleh seorang buta yang merupakan pakar ekonomi di Malaysia.

Selain itu, pihak kerajaan boleh menyediakan pelbagai peluang pendidikan dan memberikan kemahiran kepada golongan OKU. Hal ini demikian kerana .pendidikan dan kemahiran sangat penting demi masa depan mereka. Langkah pihak kerajaan mewujudkan Kelas Pendidikan Khas patut dipuji. Melalui pendidikan formal yang sistematik OKU juga dapat belajar dengan sempurna serta menduduki peperiksaan awam iaitu UPSR, PMR, SPM, dan STPM. Justeru ramai para pelajar daripada golongan OKU telah mendapat keputusan yang cemerlang dalam peperiksaan awam dan di tawaran ke institut pengajian tinggi. Bagi memudahkan lagi pergerakan  mereka pihak kerajaan perlulah menyediakan tempat-tempat khas atau fesiliti yang mesra OKU. Sebagai contoh pihak universiti menyediakan bilik-bilik  khas untuk mengikuti kuliah dan membuat rujukan. Jelaslah bahawa, pihak kerajaan memainkan peranan penting dalam membantu OKU sebagaimana slogan yang dilaungkan oleh Perdana Menteri Malaysia Dato’ Seri Najib bin Tun Abdul Razak dalam gagasan 1 Malaysia iaitu ,’Rakyat Didahulukan,Pencapaian Diutamakan’

Pihak kerajaan dan swasta juga perlulahmenyediakan peluang-peluang pekerjaan yang sesuai kepada golongan OKU. Kita sedia maklum terdapat banyak bahagian pekerjaan yang boleh dilakukan oleh OKU. Oleh itu, jawatan tersebut perlulah diperuntukan kepada mereka. Sebagai contoh jawatan kerani yang sekadar menerima pesanan dan merekod maklumat boleh diserahkan kepada OKU kerana pekerjaaan ini tidak memerlukan banyak pergerakan. Malangnya sikap majikan yang suka pilih bulu, menyebabkan jawatan yang sesuai dengan OKU telah diisi dengan orang biasa. Persepsi para majikan bahawa golongan OKU ini tidak produktif dan akan menimbulkan beban dan masalah kepada syarikat mereka. Begitu juga dalam sektor awam, pihak kerajaan perlu memperuntukan jawatan-jawatan yang sesuai untuk di isi oleh OKU sahaja. Apabila golongan OKU ini mempunyai pekerjaan tetap sudah pasti mereka juga boleh hidup bahagia seperti insan yang lain. Oleh hal yang demikian, pihak kerajaan dan swasta perlulah mengekhaskan jawatan-jawatan tertentu kepada golongan OKU supaya mereka berkerjaya dala era yang serba mencabar ini.

               Seterusnya, pihak media massa boleh memberi khidmat sosial mereka untuk membantu golongan kurang upaya. Kita sedia maklum bahawa media massa terutamanya televisyen boleh memberi impak yang maksimum terhadap  apa-apa sahaja isu kepada masyarakat. Pengaruh media cukup kuat kepada segenap lapisan masyarakat daripada kanak-kanak hinggalah orang tua, daripada masyarakat bawahan hinggalah kepada pemimpin atasan. Oleh hal yang demikian pihak media perlulah mengadakan kempen untuk menyedarkan masyarakat bagi membantu golongan OKU. Sebagai contoh siaran TV3 telah menyiarkan program Bersamamu yang telah berjaya meraih simpati jutaan penonton. Melalui program Bersamamu juga para pemimpin kerajaan telah turun padang bagi membantu golongan yang kurang bernasib baik ini. Jika dahulu mereka tinggal di pondok buruk, tetapi setelah kisah mereka disiarkan oleh media kehidupan mereka telah berubah dengan sekelip mata. Demikianlah hebatnya pengaruh media kepada masyarakat kita.

            Masyarakat juga harus memainkan peranan membantu golongan OKU untuk hidup lebih bermakna. Masyarakat perlulah bersimpati serta memberi pertolongan kepada OKU. Kita sedia maklum bahawa OKU ini insan yang kekurangan  anggota badan sama ada aspek penglihatan, pendengaran, pergerakan dan sebagainya. Oleh hal yang demikian kita selaku individu yang sihat dan bertenaga perlulah membantu atau member keutamaan kepada mereka. Sebagai contoh jika terdapat kemudahan awam seperti tandas yang dikhaskan untuk OKU kita janganlah menggunakannya. Kita perlu menghormati hak mereka. Begitulah juga dalam apa-apa sahaja situasi perkhidmatan, kita perlu memberi laluan atau keutamaan kepada OKU. Sikap masyarakat yang prihatin dan bersimpati ini boleh diumpamakan peribahasa Melayu, berat mata memandang, berat lagi bahu yang memikul iaitu sekiranya kita OKU itu menderita, sebenarnya mereka lebih menderita daripada apa yang kita rasakan. Oleh hal yang demikian, bagi membantu meringankan bebanan OKU, masyarakat  perlulah berasa simpati dan sentiasa membantu mereka.

             Kesimpulannya, sudah terang lagi bersuluh,  semua pihak perlulah berganding bahu, bagai aur dengan tebing untuk membantu OKU menjalani kehidupan di dunia yang semakin mencabar ini. Mereka juga adalah anggota masyarakat yang ingin  menyumbang khidmat  dan bakti kepada bangsa, agama dan negara. Semoga dengan sikap keprihatinan semua anggota masyarakat, golongan OKU boleh duduk sama rendah, berdiri sama tinggi menabur bakti kepada negara bagi mencapai negara maju menjelang 2020.

 

 

CIRI-CIRI PELAJAR CEMERLANG

(Karangan A+ Sumbangan Cikgu MAYB)

 

 Berderap seiring berjalan pulang,

Mawar disisip hiasan si  dara,

Remaja kini berperibadi cemerlang,

Menjadi tunjang aspirasi negara.

 

            Pantun di atas menerangkan bagaimana seorang pelajar yang cemerlang dapat memberikan kebaikan kepada negara. Hal ini demikian kerana pelajar cemerlang mampu merealisasikan aspirasi negara dan seterusnya bakal menerajui tampuk pemerintahan negara. Sehubungan dengan itu, setiap pelajar perlu mengambil inisiatif untuk menjadi pelajar yang cemerlang, bak kata peribahasa, kalau tidak dipecahkan ruyung, manakan dapat sagunya. Bagi menjadi pelajar yang cemerlang, pelbagai kriteria yang positif perlu dipraktikkan dalam kehidupan seharian mereka.

            Ciri utama yang perlu ada dalam diri seorang pelajar cemerlang ialah mempunyai sahsiah dan peribadi yang baik dan unggul. Seorang pelajar yang mempunyai peribadi yang unggul akan sentiasa menjaga hubungan baik sesama manusia tidak kiralah ketika bersama keluarga, guru mahupun rakan-rakan. Sebagai contoh, pelajar yang cemerlang sentiasa menghormati dan menyayangi guru mereka. Mereka juga sentiasa berlapang dada untuk membantu rakan-rakan dalam pelajaran. Sifat sombong dan angkuh tidak pernah wujud dalam kamus hidup seorang pelajar yang cemerlang. Mereka sentiasa mengamalkan sikap bermurah hati dan tidak pilih kasih dalam pergaulan dengan membeza-bezakan bangsa, agama dan prestasi akademik kerana menyedari bahawa setiap manusia adalah sama di sisi Allah. Sahsiah dan peribadi pelajar yang cemerlang yang unggul disenangi oleh orang di sekelilingnya kerana mereka tetap bergaul mesra kerana tidak bersikap seperti kera sumbang. Oleh itu, jelaslah bahawa pelajar cemerlang mempunyai sahsiah dan peribadi yang unggul.

            Seterusnya, pelajar yang cemerlang sentiasa patuh kepada ajaran agama. Setiap agama di dunia ini menganjurkan manusia melakukan kebaikan tidak kiralah agama Islam, Kristian, Hindu mahupun Buddha. Pelajar yang cemerlang sentiasa menjadikan agama sebagai panduan hidup. Agama menjadi landasan yang paling ampuh dalam membentuk diri pelajar yang cemerlang seperti kata seorang cendekiawan, permulaan hidup seseorang manusia adalah mengenal Tuhan dan agamanya. Pelajar yang cemerlang akan sentiasa mempunyai nawaitu yang suci dalam setiap tindakan yang dilakukan oleh mereka. Sebagai contoh, seorang pelajar Islam yang cemerlang sentiasa menunaikan tanggungjawabnya terhadap Allah iaitu dengan menunaikan solat serta sentiasa berdoa untuk mencapai kejayaan. Oleh itu, jelaslah bahawa agama menjadi pegangan pelajar yang cemerlang agar mereka tidak terpesong daripada matlamat sebenar hidup di dunia ini serta seimbang dari aspek jasmani, emosi, rohani, intelek dan sosial (JERIS).

            Selain itu, pelajar yang cemerlang seharusnya sangat berdisipilin dengan masa. Mereka perlu menyedari hakikat bahawa masa itu emas dan tidak mensia-siakan setiap saat yang dimilikinya.Mereka sentiasa mengisi masa terluang dengan melakukan pelbagai aktiviti yang berfaedah seperti membaca buku, mengulang kaji pelajaran, dan beriadah. Mereka juga menyediakan jadual aktiviti harian yang fleksibel agar aktiviti yang mereka lakukan seimbang daripada aspek jasmani dan rohani. Penyediaan jadual aktiviti harian amat penting bagi memastikan pelajar tidak hanya menghabiskan masa selama 24 jam di meja belajar sahaja. Pelajar yang cemerlang juga sentiasa berusaha menambah ilmu pengetahuan mereka dengan membaca buku sekiranya mempunyai masa yang terluang. Hal ini demikian kerana, mereka menyedari melalui pembacaan, mereka akan dapat meluaskan horizon pemikiran mereka dan seterusnya menjadikan diri mereka seorang pelajar yang cemerlang. Mereka juga sentiasa menyiapkan setiap tugasan yang diberi dan tidak menangguhkannya. Mereka juga tidak mengamalkan sikap seperti pahat dengan penukul dalam proses menuntut ilmu. Oleh hal yang demikian, jelaslah kepada kita semua bahawa pelajar yang cemerlang sentiasa bijak dalam mengisi setiap saat dan minit dalam kehidupan mereka agar tidak berakhir dengan penyesalan.

            Di samping itu, ciri pelajar yang cemerlang termasuklah sentiasa memberikan tumpuan ketika guru sedang mengajar. Hal ini demikian kerana, perhatian dan tumpuan yang diberikan menjadi salah satu medium pembentukan pelajar yang cemerlang di samping meningkatkan pemahaman mengenai subjek yang dipelajari. Sebagai contoh, seseorang pelajar haruslah memberi sepenuh perhatian dan fokus ketika proses pengajaran dan pembelajaran sedang dijalankan. Mereka harus menghargai setiap detik waktu dalam proses tersebut kerana masa itu ibarat pedang, jika kita tidak memotongnya, maka ia akan memotong kita. Tumpuan dan perhatian pelajar di dalam kelas sahaja menjadi salah satu ciri pelajar cemerlang malahan dapat meningkatkan ilmu pengetahuan mereka dalam sesuatu subjek yang dipelajari. Tambahan lagi, sekiranya mereka menerapkan ciri yang berikut dalam diri mereka, mereka akan disenangi oleh para guru. Para guru akan berasa senang hati ketika mengajar seterusnya memberi keberkatan kepada pelajar tersebut untuk memperoleh kejayaan dalam pelajaran, peperiksaan bahkan dalam kerjaya mereka pada masa akan datang. Oleh hal yang demikian, jelaslah bahawa pelajar yang cemerlang  sentiasa memberikan tumpuan semasa guru sedang megajar di dalam kelas.

            Bukan itu sahaja, pelajar yang cemerlang juga mempunyai matlamat dan wawasan hidup. Hal ini demikian kerana wawasan hidup diperlukan supaya mereka sentiasa dapat mencapai segala cita-cita dalam hidup mereka. Sebagai contoh, mereka yang cemerlang sentiasa mempunyai sasaran dalam peperiksaan dan berusaha bersungguh-sungguh untuk mencapainya. Selain itu, wawasan hidup mampu mengajar mereka erti berdisiplin dan bertanggungjawab dalam hidup berikutan mereka akan lebih teliti dan kreatif dalam menyusun masa belajar dan melakukan aktiviti seharian. Wawasan hidup merupakan ciri dominan pada diri pelajar cemerlang kerana apabila mereka berwawasan, mereka sentiasa berusaha gigih kerana yang bulat tidak datang bergolek, yang pipih tidak datang melayang. Pelajar yang mempunyai wawasan juga lebih mengetahui hala tuju kehidupan serta tidak mudah berputus asa dalam kehidupan mereka. Walaupun mereka mungkin menemui kegagalan dalam sesuatu perkara, mereka tidak akan mudah bersedih malahan menjadikan kegagalan tersebut sebagai batu loncatan untuk berusaha dengan lebih gigih pada masa hadapan. Wawasan hidup juga mampu menjauhkan diri daripada sifat menangguhkan kerja dalam kalangan pelajar cemerlang. Setiap pekerjaan haruslah dilakukan hingga selesai, bak kata peribahasa, alang-alang menyeluk perkasam, biar sampai ke pangkal lengan. Sifat negatif tersebut tidak akan lagi menjadi penghalang kepada diri mereka dalam menempa kejayaan hidup. Oleh hal yang demikian, jelaslah bahawa pelajar yang berwawasan merupakan pelajar yang cemerlang.

            Sementara itu, untuk menjadi seorang pelajar yang cemerlang, setiap pelajar hendaklah sentiasa aktif melibatkan diri dalam aktiviti kokurikulum. Hal ini demikian kerana, melalui aktiviti kokurikulum di sekolah, bakat dan kebolehan para pelajar akan terserlah dan dapat terus digilap untuk mencapai kejayaan. Tamsilannya, para pelajar akan sentiasa melibatkan diri dalam sebarang aktiviti yang diadakan oleh unit beruniform, serta kelab dan persatuan seperti berkawad dan berkhemah. Dalam konteks ini, para pelajar bukan sahaja dapat menyihatkan tubuh badan mereka malah turut dapat mencerdaskan otak mereka kerana otak yang cerdas lahir daripada badan yang cergas. Para pelajar juga haruslah menyertai sebarang pertandingan bagi mengenal pasti potensi diri sama ada melalui unit beruniform mahupun akademik. Contohnya, pelajar yang cemerlang akan menyertai pertandingan yang dapat menguji minda serta pemikiran mereka seperti pertandingan perbahasan, forum dan catur. Oleh hal yang demikian, setiap pelajar perlu bergiat aktif dalam aktiviti kokurikulum untuk menjadi seorang pelajar yang cemerlang dan seimbang.

            Intihanya, kriteria-kriteria yang positif perlu ada dalam diri setiap pelajar bagi melahirkan pelajar yang cemerlang dalam semua skop kehidupan. Pelajar yang cemerlang mampu berfikir luar daripada kotak pemikiran dan seterusnya mampu merealisasikan aspirasi negara. Hal ini demikan kerana, pelajar yang cemerlang merupakan pemacu jentera negara dan akan menerajui tampuk pemerintahan negara pada masa hadapan. Oleh itu, generasi pelajar yang cemerlang perlu dipupuk sejak kecil lagi bak kata peribahasa Melayu, melentur buluh biarlah dari rebungnya.

 

 

 

 

 

 

CARA-CARA MENGHARGAI WARGA TUA

(Karangan A+ Sumbangan Cikgu MAYB)

Mutakhirini, arus globalisasi yang  menerjah dunia telah memberi banyak perubahan kepada sosio-ekonomi masyarakat. Dalam keghairahan  kita mengejar arus modenisasi, kita sering lupa dan mengabaikan warga tua yang telah banyak berjasa kepada kita . Kita sering diuar-uarkan di media massa tentang kedaifan hidup warga tua yang tidak diperdulikan oleh anak-anak mereka. Malah ada ungkapan yang menyatakan seorang ibu sanggup memelihara dan membesarkan sepuluh anak, tetapi sepuluh anak belum tentu dapat menjaga seorang ibu. Usaha-usaha untuk menghargai warga tua ini bukan sahaja terletak di bahu anak-anak sahaja, kerana ada juga warga tua yang hidup sebatang kara.  Menyedari hakikat inilah, maka semua pihak perlulah bertanggungjawab untuk menghargai warga tua.

           Warga tua adalah merujuk kepada  ibu, bapa, datuk atau nenek, bapa saudara atau ibu saudara yang sudah berumur. Mereka merupakan golongan yang paling berjasa kepada keluarga, masyarakat dan negara. Warga tua telah melalui pelbagai rintangan dan dugaan untuk membesarkan anak-anak. Mereka membanting tulang empat kerat mencari rezeki  membesarkan anak-anak. Pengorbanan ibu bapa perlu diingati serta dibalas dengan sebaik-baiknya. Oleh hal yang demikian, salah satu cara untuk menghargai warga tua ialah setiap ahli keluarga perlu menyayangi dan menghormati mereka. Ibu bapa perlu disayangi seperti mana mereka menyayangi kita dahulu.  Sebagai anak kita perlu menjaga hati dan perasaan ibu bapa kita. Kita sedia maklum bahawa ibu bapa yang telah berusia ini sering sakit dan uzur. Penglihatan, pendengaran, pergerakan mereka sudah tidak seperti dahulu. Oleh hal yang demikian, kita perlu bersabar dengan kerenah mereka. Kita jangan sekali-kali menengking atau bercakap kasar dengan mereka. Selain itu, anak-anak juga tidak seharusnya menghantar mereka ke rumah orang tua-tua dengan alasan sibuk bekerja.

            Sambutan hari ibu atau hari bapa merupakan satu lagi cara yang relevan untuk generasi muda menghargai dan memperingati jasa warga tua. Pihak media terutamanya media elektronik seperti radio dan televisyen haruslah berperanan meuar-uarkan serta mengadakan kempen sempena hari ibu atau hari bapa. Pelbagai program dan aktiviti yang bertemakan penghargaan terhadap warga tua perlulah dianjurkan sempena kempen tersebut. Sebagai contoh siaran TV3 mengadakan program Bersamamu, merupakan satu khidmat sosial dan usaha terpuji memaparkan kedaifan hidup sesetengah warga tua. Program ini telah berjaya menagih simpati para penonton dan seterusnya menghulurkan bantuan untuk meringankan bebaban. Hal ini umpama kata peribahasa berat mata memandang, berat lagi bahu yang memikul iaitu perasaan simpati terhadap kesusahan dan penderitaan orang lain. Rakyat Malaysia juga sepatutnya membudayakan amalan balik kampung sempena hari ibu dan bapa.  Jika selama ini, masyarakat Malaysia berpusu-pusu pulang ke kampung untuk berhari raya, alangkah meriahnya jika suasana yang sedemikian juga kita budayakan sebagai menghargai jasa ibu dan bapa.

Seterusnya, pihak kerajaan dan swasta haruslah bersama-sama mengembleng usaha untuk membantu dan menghargai warga tua. Kerajaan dan pihak swasta berganding bahu dan bekerjasamaseperti aur dengan tebingmenyediakan pelbagai kemudahan dan prasarana untuk warga tua. Sebagai contohnya, pembinaan rumah penjagaan warga tua yang mempunyai pelbagai kemudahan penjagaan. Di samping itu, warga tua turut mendapat rawatan percuma di hospital kerajaan dengan kadar bayaran rendah. Warga tua juga perlu diberikan keistimewaan dan keutamaan dalam urusan-urusan pengurusan atau perkhimatan sesuatu perkara. Sebagai contoh jika warga tua ingin berjumpa doktor sama ada di klinik atau hospital, pihak terbabit perlulah mendahulukan warga tua supaya mereka tidak terlalu lama menunggu giliran. Keperihatinan agensi kerajaan dan swasta ini menunjukkan sikap mengambil berat tanpa mengira pangkat, demi keselesaan warga tua.

Di samping itu, golongan masyarakat terutama generasi muda perlulah menghargai jasa-jasa dan pengorbanan warga tua. Kita sedia maklum bahawa golongan warga tua ini mempunyai banyak pengalaman pahit dan manis dalam kehidupan. Sebagai contoh mereka pernah merasai penderitaan hidup zaman penjajahan Inggeris, zaman Jepun, menentang komunis dan lain-lain lagi. Mereka juga mempunyai banyak pengalaman untuk bangkit mencapai kejayaan hasil daripada kegagalan. Oleh hal yang demikian, generasi muda haruslah mendampingi warga tua ini untuk menimba pengalaman yang sangat berharga ini. Kita boleh belajar dan mengambil iktibar daripada pengalaman mereka. Peribahasa Melayu ada menyebut, jauh berjalan banyak dilihat, lama hidup banyak dirasa. Penghormatan masyarakat terutamanya generasi muda kepada warga tua merupakan  satu penghargaan yang amat tinggi nilainya.

            Kesimpulannya, pelbagai pihak perlu berusaha untuk menghargai jasa  dan pengorbanan warga tua. Tanpa mereka siapalah kita, jangan sesekali kita bersikap bagai enau dalam belukar melepaskan pucuk masing-masing, suatu hari nanti, kita juga pasti ’tua’. Kita tidak boleh mengabaikan warga tua kerana merekalah yang sanggup berkorban melahirkan,  membesarkan, dan mendidik anak-anak hingga berjaya dalam hidup. Diharapkan warga tua akan dapat menjalani sisa-sisa kehidupan dalam keadaan yang bahagia dan sejahtera dikelilingi oleh keluarga, masyarakat  dan semua pihak yang sentiasa menghormati mereka.

KEPENTINGAN SUNGAI KEPADA MASYARAKAT

(Karangan A+ Sumbangan Cikgu MYAB)

Sejarah telah membuktikan bahawa sungai sangat penting bukan sahaja kepada manusia, haiwan dan tumbuh-tumbuhan malahan kepada pembangunan tamadun manusia. Tamadun awal manusia iaitu Mesopotamia, Indus, Hwang Ho serta tamadun lain semuanya dipengaruhi oleh sungai. Di negara kita juga terdapat banyak sungai. Contoh sungai di negara kita ialah sungai Pahang, Sungai Perak, Sungai Kinta, Sungai Semerung, Sungai Rajang dan lain-lain lagi. Kita perlu menjaga sungai kita kerana terdapat banyak kepentingan sungai kepada masyarakat di dunia ini.

            Salah satu kepentingan sungai ialah sebagai sumber air untuk kegunaan harian. Kita sedia maklum bahawa setiap rumah di negara kita telah ada kemudahan paip air. Apabila kita membuka sahaja paip, air akan keluar. Tahukan anda dari manakah  datangnya air tersebut? Sebenarnya air itu datangnya dari sungai yang dipamkan ke dalam logi air untuk diproses atau dirawat. Sebagai contoh logi air sungai Semerung, di Johor, logi air Sungai Langat di Selangor, logi air Ulu Bendul di Negeri Sembilan dan banyak lagi. Setelah diproses dan dirawat air tersebut disalurkan ke rumah-rumah untuk kegunaan seharian iaitu minum, memasak, membasuh, dan lain-lain lagi.

            Selain itu, sungai juga berfungsi sebagai jalan perhubungan. Kita sedia maklum bahawa pembangunan infrastuktur telah tumbuh bagai cendawan selepas hujan.  Jalinan jalan raya, dan lebuh raya telah banyak dibina di seluruh negara. Namun begitu, fungsi sungai sebagai jalan perhubungan masih lagi digunakan terutamanya di kawasan pedalaman negeri Pahang, Sabah, Sarawak dan sebagainya. Sebagai contoh sungai Rajang di Sarawak, sungai Kinabatangan di Sabah dan sungai Tembeling di Pahang. Sungai-sungai ini masih digunakan sebagai jalan perhubungan dari satu destinasi ke satu destinasi, kerana keadaan bentuk muka bumi yang berbukit-bukau di sini tidak sesuai untuk dibina jalan raya.

            Kepentingan sungai yang seterusnya ialah sebagai saliran dan pengairan pertanian. Kita sedia maklum bahawa negara kita juga merupakan sebuah negara pertanian. Apabila kita ke utara tanah air seperti di Pulau Pinang, Kedah dan Perlis, kita dapat melihat sawah padi luas terbentang, saujana mata memandang.  Bagi mengairi sawah padi ini, air sungai telah digunakan iaitu dengan membina empangan dan terusan. Sebagai contoh empangan Pedu dan Sungai Muda di Kedah, terusan Sungai Juru di Pulau Pinang, dan empangan Kemubu di Kelantan. Melalui empangan inilah, air dari sungai telah dipam ke dalam saliran dan seterusnya mengairi sawah padi yang menjadi nadi kehidupan masyarakat di Malaysia sejak zaman berzaman.

            Sungai juga sangat penting sebagai kawasan perikanan atau sumber protein air tawar. Kita sedia maklum bahawa masyarakat yang tinggal berhampiran sungai telah menjadikan sungai sebagai tempat mencari rezeki. Setiap hari mereka turun ke sungai untuk menangkap ikan, udang, siput dan sebagainya. Meskipun kehidupan mereka umpama kais pagi, makan pagi, kais petang makan petang, namun sungai adalah survival kehidupan  mereka.  Selain itu, terdapat juga pengusaha yang mengusahakan kolam ikan atau udang. Sebagai contoh, perusahaan pembiakan ikan patin di sungai Pahang, penternakan udang di sungai Juru dan sebagainya. Oleh itu, sungai haruslah dijaga dan jangan dicemari kerana ada insan yang bergantung kehidupan mereka kepada sungai sebagai punca rezeki.

            Di samping itu, kepentingan sungai juga adalah untuk menjana kuasa hidroelektrik. Tahukah anda bahawa, lampu yang menerangi kegelapan malam di rumah anda ada kaitannya dengan sungai?  Dengan arus air sungai yang tidak henti mengalir, maka stesen jana kuasa dapat dibina untuk menjana kuasa hirdoelektrik. Sebagai contoh stesen hidroelektrik Empangan Temengor di Perak, hidroelektrik Empangan Kenyir di Terengganu, hidroelektrik Bakun di Sarawak dan banyak lagi. Tanaga elektrik daripada stesen jana kuasa inilah telah dihantar ke premis kediaman, kilang industri, pasar raya, sekolah dan lain-lain lagi. Sudah terang, lagi bersuluh, jelaslah bahawa sungai sangat penting kepada manusia sebagai nadi kehidupan di dunia.

            Sungai juga penting sebagai pusat rekreasi dan tempat perkelahan. Kita sedia maklum bahawa di negara kita terdapat banyak kawasan air terjun dan jeram yang cantik dan menawan. Deruman air terjun dan kejernihan air yang mengalir telah menambat hati para pengunjung untuk berekreasi  dan bermandi-manda di situ. Sebagai contoh air terjun Ulu Bendul di Negeri Sembilan, Lata Bukit Hijau dan Lata Bayu  di Baling, Kedah, Lata Kijang di Perak dan banyak lagi kawasan air terjun yang memukau di negara kita.  Oleh itu, setiap hujung minggu kita dapati ramai para pengunjung serta ibu bapa akan membawa anak-anak untuk berkelah, berkhemah dan bermandi- manda di kawasan rekreasi itu.

            Sebagai intihanya, terdapat banyak kepentingan sungai kepada manusia, haiwan dan juga tumbuh-tumbuhan. Oleh hal yang demikian, semua pihak haruslah sedar dan bekerjasama untuk menjaga dan menyayangi sungai di negara kita. Janganlah dibiarkan air sungai yang asalnya  jernih  dan bersih kita cemari dengan pelbagai kekotoran. Sayangilah sungai kita, kerana sungai adalah nadi kehidupan manusia.

 

Detik Gemilang

UPSR

9-11 SEPTEMBER 2014

PT3

13-17 OKTOBER 2014

SPM

03-30 NOVEMBER 2014

1-6 DISEMBER 2014

 

Buku

  

BUKU SOALAN RAMALAN BM SPM 2014

 Anda berminat untuk mendapatkan buku BUKU SOALAN RAMALAN BM SPM 2014? 

Buku  ini mengandungi SOALAN-SOALAN RAMALAN KERTAS 1 (1103/1) DAN KERTAS 2 (1103/2) berserta JAWAPAN LENGKAP.

Harga senaskah RM20 termasuk belanja pos.

Sila dapatkan maklumat lanjut

melalui e-mel

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

 

103498
Today
Yesterday
This Week
Last Week
This Month
Last Month
All days
890
2016
7399
86063
29182
6601
103498

Your IP: 54.198.42.105
Server Time: 2014-10-23 21:13:44