Utama

PELANCONGAN

SEBAB-SEBAB MEMILIH MALAYSIA SEBAGAI TEMPAT/ DESTINASI PELANCONGAN

Malaysia merupakan sebuah negara yang istimewa.  Ramai pelancong memilih negara kita sebagai destinasi pelancongan.   Apakah sebab-sebab rakyat Malaysia memilih  untuk melancong di negara sendiri? Malaysia sebenarnya mempunyai pelbagai jenis industri pelancongan yang boleh dikomersialkan. Antaranya termasuklah destinasi pelancongan berasaskan Kebudayaan, Industri Kraftangan, Makanan Tradisi, Tempat-tempat Menarik, Sukan dan Agrotourism. Klasifikasi ini penting kerana pelancong mempunyai minat yang berbeza dan memudahkan mereka membuat pilihan untuk melancong ke tempat-tempat tersebut. Kebiasaannya, tempat tersebut wujud kerana keunikan  identiti dan keistimewaan tersendiri. Contohnya, destinasi pelancongan berasaskan tempat-tempat menarik seperti Pulau Pangkor, Pulau Tioman, Pulau Redang dan Taman Negara Bako. Selain itu, destinasi pelancongan berasaskan Sukan dapat direalisasikan melalui penganjuran Sukan Antarabangsa seperti Formula 1 di Sepang dan Le Tour De Langkawi yang menjadi acara tahunan di Pulau Langkawi. Jelaslah sektor pelancongan yang mempunyai identiti tersendiri dapat menarik minat pelancong.

                

CIRI-CIRI REMAJA BERWAWASAN

Dalam menempuh milenium yang sarat dengan cabaran reformasi ini ciri-ciri remaja yang kamil dan mempunyai nilai keinsanan yang syumul amat penting untuk membangunkan negara. Malahan, darah setampuk pinang inilah yang bakal mewarisi tampuk kepimpinan negara.

            Berakhlak mulia merupakan salah satu ciri remaja berwawasan. Hal ini demikian kerana akhlak yang luhur, datang dari hati yang bersih. Remaja yang berakhlak mulia akan suka didampingi malah akan meraih rasa hormat daripada orang sekeliling. Remaja yang berakhlak mulia pasti tidak akan terjebak dengan kemelut sosial yang mementingkan dunia hedonistik semata-mata serta berusaha untuk menghindarkan diri daripada bergaul dengan remaja-remaja yang bermasalah. Taat pada agama sudah pasti dapat melahirkan individu yang berakhlak mulia kerana semua agama di dunia menyeru kepada kebaikan dan melarang kepada kemungkaran. Secara tidak langsung, remaja yang mempunyai sikap mahmudah dapat dilahirkan seterusnya dapat menjadi seorang insane yang kamil. Remaja yang berakhlak mulia juga sudah pasti dapat membezakan antara yang baik dan yang buruk, yang mana kaca, yang mana permata, bak kata peribahasa yang baik dijadikan teladan, yang buruk dijadikan sempadan. Jelaslah bahawa berakhlak mulia merupakan salah satu ciri remaja berwawasan.

AMALAN MENABUNG

Peranan Ibu Bapa Dalam Memupuk Amalan Menabung Dalam Diri Anak-Anak

Posted by Noraini Ismail

Sebagaimana yang kita tahu, pada tahun 2010, sebanyak tujuh purnama telah mengucapkan salam permisi bulan demi bulan. Bagaimanapun, dalam aspek sosial, pelbagai lakaran suram telah terpahat akibat kurang kesedaran masyarakat tentang kepentingan amalan menabung. Masyarakat lebih gemar menghabiskan wang yang ada daripada menabung. Stigma yang negatif ini sememangnya sudah lama berakar umbi dalam jiwa masyarakat. Walaupun pihak kerajaan pernah memerah keringat untuk menggalakkan rakyat menabung, khususnya anak-anak, tetapi usaha murni tersebut telah menemui jalan buntu, seperti hujan di atas pasir. Secara literalnya, menabung dapat ditakrifkan sebagai amalan menyimpan wang di bank, di dalam tabung dan yang seumpamanya. Dalam usaha menjayakan amalan menabung, ibu bapa memainkan peranan yang paling penting untuk memupuk amalan menabung dalam kalangan anak-anak.

MEMUPUK MINAT MEMBACA SASTERA


          Sedarsawasa yang lalu,karya sastera amat di minati oleh semua bangsa di Tanah Melayu.Karya sastera juga boleh didefinisikan sebagai wadah atau sarana untuk menyatakan dunia masyarakat dan zamannya.Karya sastera merupakan karya yang mempunyai daya kreatif yang asli dan tersendiri.Di Negara kita,juga terdapat Sasterawan Negara yang ternama dan terbilang.Saban hari, karya sastera semakin hilang ditelan zaman yang serba canggih dan moden.Pemuda dan pemudi pada zaman canggih ini,kurang meminati karya sastera kerana mereka tiada masa untuk membaca sesuatu karya sastera seperti cerpen,drama,sajak puisi dan sebagainya.Justeru,kerajaan perlu mengambil usaha-usaha yang drastik untuk memupuk minat membaca karya sastera di kalangan masyarakat agar karya sastera tidak lupus ditelan zaman yang serba moden.

CARA-CARA MENGATASI TEKANAN

Pelajar-pelajar sering berhadapan dengan tekanan untuk mencapai kecemerlangan dalam pelajaran.

Kemukakan pendapat anda tentang cara-cara untuk mengatasi tekanan.

            Setiap manusia tidak terlepas daripada menghadapi tekanan dalam kehidupan. Hal ini bertepatan dengan maksud peribahasa, bumi mana yang tidak ditimpa hujan dan lautan mana yang tidak bergelora. Bagaimanapun, tekanan yang dihadapi itu berbeza-beza  tahapnya. Tekanan yang dihadapi oleh golongan dewasa mungkin akibat memikirkan masalah keluarga, kewangan atau kerjaya, manakala bagi remaja pula tekanan yang dihadapi mungkin berkaitan dengan pelajaran, hubungan dengan rakan atau masalah yang berkaitan dengan keluarga. Bagi sesetengah orang, tekanan mungkin membawa  kejayaan dan kebahagiaan dalam kehidupan, manakala yang lainnya pula menganggap tekanan sebagai sumber kesengsaraan dan penderitaan  sehingga tekanan yang dihadapi  itu  membawa kepada pengakhiran kehidupan. Sebagai pelajar, saya juga tidak terlepas daripada menghadapi tekanan yang berpunca daripada pelbagai faktor terutamanya faktor pelajaraan. Oleh hal yang demikian, sebelum nasi menjadi bubur, beberapa langkah telah saya ambil bagi menangani masalah tekanan.

KEPENTINGAN KEJIRANAN

 Nusa tercinta kita Malaysia merupakan negara yang mempunyai anak watan berbilang kaum dan hidup secara bersama sehati sejiwa ibarat seikat bak sirih serumpun bak serai.  Sehubungan dengan itu, kebanyakan anggota masyarakat hidup berjiran di kawasan bandar ataupun di kawasan luar bandar dan mereka saling berhubung, bertemu dan berurusan antara satu sama lain. Namun ada lakaran suram yang menyelubungi kita bahawa ada pandangan yang menyatakan bahawa semangat kejiranan dalam kalangan masyarakat Malaysia pada masa ini dikatakan semakin terhakis ibarat hidup segan mati tak mahu. Banyak kempen dan  usaha telah dijalankan oleh pelbagai pihak untuk merapatkan kembali hubungan dalam kalangan jiran kerana semangat kejiranan begitu penting dalam kehidupan bermasyarakat.

            Sebenarnya semangat kejiranan dapat memupuk kerjasama dalam kalangan anggota masyarakat di sesuatu tempat . Kerjasama ini boleh dipupuk melalui penglibatan anggota masyarakat dalam pelbagai aktiviti yang diadakan di kawasan tempat mereka tinggal. Aktiviti kemasyarakatan seperti gotong-royong, majlis sambutan perayaan  atau perjumpaan bulanan komuniti dapat mempertemukan semua jiran, saling berkenalan dan merapatkan hubungan . Mereka akan lebih mesra, saling membantu bagai aur dengan tebing tanpa membezakan warna kulit, bangsa atau kepercayaan. Hal ini menunjukkan bahawa semangat kejiranan yang dipupuk dapat membentuk kerjasama dalam kalangan anggota masyarakat seterusnya membentuk ukhuwah yang kukuh dan ampuh.

Detik Gemilang

UPSR

8-11 SEPTEMBER 2015

PT3

12-16 OKTOBER 2015

SPM

02-30 NOVEMBER 2015

1-5 DISEMBER 2015

 

Buku Pegangan BM

 KOMPILASI FAKTA


 

Anda berminat untuk mendapatkan buku KOMPILASI FAKTA 1 dan 2

Buku  ini mengandungi 33 Tajuk Isu Semasa yang diambil dari surat khabar, majalah, makalah, internet, kertas kerja, dan sebagainya. KOMPILASI FAKTA juga mengandungi lebih  450 artikel, maklumat terkini, statistik, data-data dan fakta-fakta yang dapat membantu calon-calon SPM menambah baik penulisan karangan terutama dalam peperiksaan SPM dan PT3.

Isu-isu dalam KOMPILASI FAKTA 1 ialah  Alam Sekitar, Angkasa Lepas, Bahasa, Bencana Alam, Dadah, Ekonomi, Gejala Sosial,  Hubungan Antarabangsa, Isu Buruh Asing, Jenayah, Jenayah Siber, Keagamaan, Kejayaan Rakyat, Kepenggunaan, Kepimpinan Politik, Keselamatan Negara, dan Kesihatan

Isu-isu dalam KOMPILASI FAKTA 2 ialah Budaya Membaca, OKU, Pelancongan dan Kebudayaan, Pendidikan, Pengangkutan dan Perhubungan, Perikanan, Perniagaan, Pertanian, Pertubuhan Dunia, Politik, Remaja, Sejarah, Seni dan Hiburan, Sukan, Teknologi Maklumat, Wanita dan Keluarga

Harga KOMPILASI FAKTA 1  ialah RM20 termasuk belanja pos.

Harga KOMPILASI FAKTA 2  ialah RM20 termasuk belanja pos.

Harga  satu set KOMPILASI FAKTA 1  dan KOMPILASI FAKTA 2 ialah RM40 termasuk belanja pos

Untuk mendapatkan maklumat lanjut

sila e-mel This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

 

1157326
Today
Yesterday
This Week
Last Week
This Month
Last Month
All days
720
1988
9321
1132811
83231
162300
1157326

Your IP: 54.227.54.85
Server Time: 2015-11-27 08:10:04