Utama

Nyatakan perwatakan watak utama dalam Cerpen Mellisa.

Watak utama dalam Cerpen Mellisa ialah gadis berketurunan Cina yang bernama Mellisa. Mellisa juga dikenali dengan panggilan Mei dan nenek moyangnya berasal daru Guangdong. Melissa seorang yang lincah, suka bercakap dan bersifat terbuka.

          Perwatakan Mellisa ialah seorang yang Bersemangat patriotik. Mellisa seorang gadis yang sanggup meninggalkan keperluan diri semata-mata kecintaannya terhadap negara dengan menjadi tentera.

         Selain itu, Mellisa juga seorang yang Mempunyai daya ingatan yang tinggi. Ingatan Mellisa terhadap semua peristiwa yang pernah berlaku pada zaman kanak-kanaknya bersama Hisyam seolah-olah baru berlaku sedangkan pada masa itu dia baru berumur 5 tahun. Ingatannya ini juga yang menyebabkan dia nekad mencari jawapan punca rusuhan yang meragut nyawa ‘hero’nya berlaku.

        Akhirnya, Mellisa Seorang yang terpelajar. Mellisa merupakan graduan Ijazah Sarjana Muda dalam bidang Sastera.

Baca selanjutnya..

Nyatakan persoalan yang terdapat dalam Cerpen Mellisa.

         Dalam Cerpen Mellisa, terdapat persoalan tentang pengorbanan demi cinta akan tanah air. Mellisa sanggup mengorbankan keperluan dirinya dengan meninggalkan orang yang dicintai demi menyahut panggilan memertahankan negara.

         Persoalan tentang persengketaan demi cinta akan negara juga ada dalam Cerpen Mellisa ini. Hasyim dan ibunya telah menjadi mangsa rusuhan kaum pada 13 Mei di Jalan Petaling semasa dalam perjalanan pulang dari rumah keluargaya di hadapan Stadium Negara.

         Selain itu, persoalan tentang kesedaran terhadap sejarah negara juga ada dalam Cerpen Mellisa. Mellisa yang pernah melalui zaman 13 Mei mengkaji sejarah peristiwa itu melalui tesisnya hingga menimbulkan rasa tanggung jawab kepada negara dan tanah air.

Baca selanjutnya..

Nyatakan pegajaran daripada Cerpen Pemain Catur.

Dalam Cerpen Pemain Catur terdapat banyak pengajaran antaranya kita hendaklah berusaha bersungguh-sungguh agar berjaya dalam hidup.  Sikap Uj yang sangat rajin dan berusaha bersungguh-sungguh untuk menjadi pemain catur terkenal menjadikan dia berjaya mendapat anugerah.

         Kita juga haruslah perlu memiliki semangat berani agar semua cabaran yang ditempuhi dapat diatasi dengan baik. Um sangat berani untuk menempuh cabaran apabila abangnya Uj untuk bertanding dengannya.

        Kita juga hendaklah saling menyayangi antara adik-beradik agar kehidupan bahagia dan harmoni. Kehidupan sekeluarga menjadi harmoni sekiranya masing-masing tiada prsangka.

 

 

Baca selanjutnya..

Nyatakan nilai yang terdapat dalam Cerpen Pemain Catur.

Dalam Cerpen Pemain Catur terdapat nilai keberanian. Nilai keberanian jelas apabila Um menyahut cabaran abangnya Uj untuk bertanding catur.

         Selain itu, nilai kegigihan juga ada dalam cerpen ini. Nilai kegigihan dapat dilihan apabila Uj berusaha bersungguh-sungguh menelaah buku tentang permainan catur.

         Akhirnya, nilai kasih sayang juga ada dalam cerpen ini. Uj menyayangi adiknya Um. Oleh sebab itu dia ingin menurunkan warisan bermain catur ini kepada adinya itu. Selain itu, mereka adik-beradik juga sayang akan ibunya yang sedang sakit dengan mengupah dua orang doktor untuk mengubati penyakit emaknya itu.

 

 

Baca selanjutnya..

Nyatakan latar masyarakat Cerpen Pemain Catur.

Berdasarkan Cerpen Pemain Catur, latar masyarakat yang diperoleh ialah latar masyarakat yang mahir dalam permainan Catur. Uj dan lima orang adik-beradiknya mahir bermain catur. Kemahiran itu diperoleh sejak turun-temurun dan Uj sendiri pernah memenangi anugerah.

          Latar masyarakat yang bangga dengan keturunan diperoleh dari cerpen Pemain Catur. Uj seringkali menceritakan kehebatan keluarganya bermain catur kepada Um.

          Latar masyarakat yang kaya raya juga ada dalam Cerpen Pemain Catur. Uj dan adik-beradiknya menugaskan dua orang doktor untuk merawat ibu mereka yang sakit.

 

Baca selanjutnya..

Nyatakan perwatakan watak utama dalam Cerpen Pemain Catur.

          Wata utama dalam Cerpen Pemain Catur ialah Uj. Uj merupakan abang sulung yang menjadi ketua keluarga.

          Watak utama iaitu Uj mempunyai lima orang adik beradik dan kesemuanya pandai bermain catur.

          Uji juga dalah penyandang augerah AGM dalam pertandingan ctur. Uj seorang yang pemarah dan cepat panas baran apabila berhadapan dengan cabaran terutaa ketika bermain catur.    

           Namun begitu Uj berbangga akan keturunannya yang pandai bermain catur dan mendedahkan bahawa keturunannya yang hebat iaitu al-Hakam merupakan juara catur terbaik dunia ada kurun ke-17 ketika bersembang dengan Um.

           Uj juga bersemangat tinggi dan sentiasa mahukan kemenangan dalam setap perlawanan yang disertai, serta menu menaikkan nama keluarganya setaraf dengan pemain catur ternama dunia.

           Uj mempunyai sikap pilih kasih kerana hanya mengagung-agungkan adik-beradiknya yang pandai bermain catur sahaja untuk mewarisi penguasaan keluarganya.

 

 

Baca selanjutnya..
Page 1 of 4

Detik Gemilang

UPSR

9-11 SEPTEMBER 2014

PT3

13-17 OKTOBER 2014

SPM

03-30 NOVEMBER 2014

1-6 DISEMBER 2014

 

Teknik Jawab BM SPM

CERAMAH TEKNIK MENJAWAB BM SPM 2014

Sesiapa yang berminat untuk mengadakan Teknik Menjawab BM SPM 2014, bolehlah menghubungi This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.   untuk maklumat lanjut:

 

069815
Today
Yesterday
This Week
Last Week
This Month
Last Month
All days
113
282
1235
68096
2100
2397
69815

Your IP: 54.161.240.10
Server Time: 2014-09-21 06:03:13