Utama

 

RINGKASAN KOMSAS CERPEN CINTA AHMAD MUTAWAKKIL

  

1.     PERSOALAN:

a.     Persoalan tentang kasih sayang sesama ahli keluarga

Contoh:

Tuan Booth bertindak membawa semua ahli keluarganya berpindah semasa penjajahan Jepun demi kasih sayangnya kepada keluarga.

 

b.    Persoalan tentang ketabahan dalam mengharungi pelbagai kesusahan semasa zaman perang.

Bukti:

Masyarakat kampung yang sentiasa tabah dan sabar ketika menghadapi kesusahan hidup semasa penjajahan Jepun dan keganasan komunis

 

c.     Persoalan tentang semangat patriotisme yang tinggi dalam diri seorang pejuang tanah air

Bukti:

Ahmad Mutawakkil seorang pemuda yang mempunyai semangat patriotisme yang tinggi untuk memerdekakan tanah air melalui pidato dan penulisan dalam menentang panjajahan Inggeris dan komunis.

 

d.    Persoalan tentang kisah cinta yang mendalam

Bukti:

Sandra yang mencintai Ahmad Mutawakkil dalam diam sanggup   menetap di kampung itu selepas kemerdekaan dan mengajar anak-anak kampung membaca dan menulis.

 

 

Latihan 1: (Novel Di Sebalik Dinara)

1.Nama peristiwa :  Peristiwa tentang kematian Karl

2.Huraian peristiwa :

Dr.Haris mengatakan bahawa Karl sudah meninggal dunia dan aktiviti otaknya semakin menurun.  Aqram,Khairul Anuar,Alia,Medina,Dr.Maxi dan Farisha diminta untuk berjumpa dengan Karl  telah menghembus nafas terakhir pada pukul 7.00 malam.Karl mewasiatkan supaya mayatnya  dibakar dan abunya dibuang di Selat Melaka.Upacara tersebut dijalankan diPort Dickson dan  dihadiri oleh pekerja Soft Lab serta kenalan Karl.Selepas pengebumian,Shida,Farisha dan  Aqram jalan beriringan menuju ke kereta mereka.Semasa berjalan,Aqram mengimbas kenang-kenangannya bersama Karl.Tidak semena-mena,Shida yang kelihatan lemah mengungkapkan  falsafah yang selalu diucap Karl.Karl berasa hairan dan menanyakan dari mana dia mengetahui  falsafah tersebut.Shida ketawa panjang.Sebenarnya,Karl sudah berjaya menguasai tubuh Shida.

 

3.Nilai dalam peristiwa

a.Nilai kasih sayang antara manusia. Buktinya,Medina dan Alia menangis apabila melawat Karl yang sedang nazak

 b.Nilai keprihatinan. Buktinya,Farisha menegut Shida yang kelihatan pucat lesi.

 c.Nilai hormat-menghormati. Buktinya,Dr Maxi dan beberapa pengurus besar Soft Lab menceritakan kebaikan dan jasa yang disumbang Karl untuk menjaga kehormatannya.

 

 

LATIHAN 2: NOVEL DI SEBALIK DINARA

Permulaan yang menarik dalam sesebuah novel akan mempengaruhi pembaca untuk meneruskan pembacaan hingga akhir. Huraikan pernyataan tersebut berdasarkan novel kajian anda.


            Novel yang saya kaji ialah novel Di Sebalik Dinara oleh Dayang Noor. Permulaan bagi novel ini amat menarik.


            Novel Di Sebalik Dinara ini mempunyai permulaan yang menarik kerana cerita ini bermula dengan senario Farisha, watak utama dalam novel ini diperkenalkan melalui sifat kesabarannya. Sebagai contoh, ketika Farisha sedang beratur di kaunter daftar masuk pesawat, dia telah bertemu dengan seorang wanita yang berbual melalui telefon bimbitnya dengan kuat dan seolah-olah tidak menghiraukan ketenteraman orang lain yang turut berada di Lapangan Terbang Senai. Peristiwa ini dianggap menarik kerana walaupun berasa amat menjengkelkan dengan sikap  wanita itu, namun dia tetap bersabar dan tidak menegur perbuatan wanita itu. Sebaliknya, seorang lelaki budiman yang sedang beratur di belakang Farisha menegur perempuan itu dan menyebabkan wanita itu terus menghentikan perbualannya.

 

            Selain itu, permulaan novel ini menarik kerana pada bab awal novel ini, kecanggihan teknologi telah diperkenalkan. Buktinya, ketika Farisha sampai di apartmennya pada pukul 10 malam, dia tidak boleh masuk ke dalam rumahnya kerana abangnya telah memasang  sistem keselamatan yang canggih iaitu retinal scanner. Alat ini berfungsi dengan mengimbas retina bagi mengesahkan identiti seseorang itu. Bukan itu sahaja, kecanggihan teknologi dalam permulaan novel ini juga dapat dibuktikan apabila Shida bermain squasy dengan robot yang telah diprogramkan, iaitu dikenali sebagai Juju. Peristiwa ini berlaku ketika Farisha menghubungi Shida yang sedang bermain squasy dengan Juju bagi membantunya memasuki apartmennya kerana abangnya telah menukar sistem keselamatan di apartmen itu.

 

 

LATIHAN 1: Novel Silir Daksina

Setiap peristiwa dalam novel berlaku dalam latar masa tertentu.  Berdasarkan novel yang anda pelajari, jelaskan tiga latar masa yang penting.

JAWAPAN:

 

Berdasarkan novel yang saya kaji iaitu Silir Daksina karya Md. Nizar Parman, terdapat beberapa latar masa yang penting.

Latar masa yang pertama ialah masa ketika Haiqal berumur 6 tahun. Pada suatu malam iaitu sehari sebelum dia menjejaki tadika, uminya telah memasuki biliknya dan duduk di birai katilnya. Uminya berterus-terang tentang status diri anaknya. Walaupun kenyataan itu agak pahit untuk diungkapkan namun kebenaran harus dirungkai. Abdul Fattah yang selama ini dianggapnya sebagai ayah bukanlah ayah kandungnya  sebaliknya cumalah anak tiri. Ayah kandungnya yang sebenar bernama Abdullah bin Kayan dan mereka telah berpisah atas alasan yang tidak diketahui Haiqal pada ketika itu.


            Latar masa yang seterusnya ialah masa sewaktu Haiqal berumur 12 tahun. Hal ini dapat dibuktikan semasa dia sedang menduduki Ujian Penilaian Sekolah Rendah (UPSR). Haiqal telah mendengar khabar buruk iaitu tentang kematian bapa kandungnya, Abdulah bin Kayan. Haiqal bersungguh-sungguh ingin mengikut uminya bersama-sama untuk melawat namun tidak diizinkan oleh uminya. Haiqal menangis teresak-esak semasa menjawab ujian tersebut dan terpaksa ditenangkan oleh pemeriksa yang menjaga peperiksaan ketika itu.

LATIHAN 6 (Cerpen Kaduk, Ayam dan Raja Antologi Jaket Kulit Kijang dari Istanbul) 

Baca petikan di bawah dengan teliti,kemudian jawab soalan soalan yang berikutnya dengan menggunakan ayat anda sendiri.

 

Hakim,cucu Kaduk ialah seorang yang terpelajar.Hal Hakim inilah yang hendak kuceritakan di sini.Dia belajar hingga ke university,barangkali berkat namanya yang bermaksud bijaksana itu.Hakim semakin sedar betapa banyaknya ketidakadilan yang sedang berlaku di sekelilingnya.Dunia ini penuh dengan penganiayaan.Pengajiannya telah memberikan dia pencerahan terutama dalam kes tanah datuknya yang telah terlepas ke tanah raja.Dia bercerita dan berbincang dengan sahabat baiknya Azam,seorang mahasiswa jurusan undang-undang.Mereka bersetuju bahawa ini merupakan satu penganiayaan dan mula mengatur strategi untuk menuntut hak yang dirampas.

Setelah bekerja,Hakim menfailkan saman menuntut hak milik tanah Kaduk.Dia melantik Azam sebagai peguamnya.Mereka mengatur langkah dengan tekun dan teliti mencari segala bahan bukti,menulis dengan kemas dan terperinci,berbahas dengan fasih dan bernas.

 

LATIHAN 5 (Cerpen Kaduk, Ayam dan Raja Antologi Jaket Kulit Kijang dari Istanbul)

Baca petikan cerpen dengan teliti. Kemudian jawab soalan pemahaman dengan menggunakan ayat anda sendiri.

       Azam dengan lidah yang fasih telah berhujah di mahkamah. “Yang Arif,apabila raja meminta bertukar ayam,adakah Pak Kaduk boleh membantah perintah raja? Dia akan dituduh sebagai penderhaka dan mungkin kepalanya akan dipancung. Ini bermakna Kaduk telah menyerahkan ayamnya Si Kunani kepada raja tanpa kerelaannya. Tidak wujud sebarang bukti, atau sebarang tandatangan, atau MoU yang mengesahkan pertukaran ayam itu. Jadi, apabila Si Kunani memang dalam persabungan,bererti Pak Kaduklah yang menang dan berhak menerima apa-apa hadiah yang telah ditawarkan dalam perjanjian persabungan mengikut terma dan syarat yang diperuntukkan, termasuklah mengekalkan hak milik tanah yang dituntut oleh anak guam saya.”

       Mahkamah mengumumkan keputusannya pada hari ini . Tidak payah aku ceritakan butiran hujah dan beberapa helaian muka surat yang dibaca oleh tuan hakim di kamar pengadilan. Yang pentingnya,tanah empat ekar di hujung kampung dan di tepi belukar itu kini sah menjadi milik Hakim bin Hassan bin Kaduk. Alhamdulillah

 

Detik Gemilang

UPSR

5-8 SEPTEMBER 2016

PT3

11-13 OKTOBER 2016

SPM

7 NOV - 6 DIS 2016

 

 

JERAYAWARA BM 2016

 

KUNJUNG BANTU 1

23 JULAI 2016 - Program Kecemerlangan Pendidikan Sekolah FELDA dan JPNJ (SMK Adela, Kota Tinggi)

 Image result for mrsm batu pahat

KUNJUNG BANTU 2

5 Ogos 2016 - Teknik Menjawab BM SPM (MRSM Batu Pahat)

 

 KUNJUNG BANTU 3

13 Ogos 2016 - Program Kecemerlangan Pendidikan Sekolah FELDA dan JPNJ di SMK LKTP MAOKIL (SEGAMAT)

KUNJUNG BANTU 4

22 Ogos 2016 - Program Kecemerlangan BM di SMK Seri Gading, Batu Pahat

3167280
Today
Yesterday
This Week
Last Week
This Month
Last Month
All days
2022
7065
14766
3107888
172702
141758
3167280

Your IP: 54.159.200.65
Server Time: 2016-10-26 09:14:39