Utama

Kesan penyalahgunaan dadah dan langkah-langlah mengatasinya

Kerajaan telah mengisytiharkan dadah sebagai musuh nombor satu negara sejak tahun 1983 lagi. Kini, setelah 30 tahun berlalu, gejala ini masih belum dapat dibendung sepenuhnya, malah semakin serius. Penyalahgunaan dadah kini merangkumi jenis dadah bukan sintetik (seperti heroin, morfin, candu dan ganja) dan jenis sintetik (seperti syabu, pil psikotropik, ecstasy dan amphetamine). Jumlah penagih dadah terkumpul yang direkodkan oleh Agensi Dadah Kebangsaan (A.D.K.) terus meningkat saban tahun.

Gejala dadah membawa pelbagai kos dan kesan buruk kepada negara. Kebanyakan penagih dadah merupakan golongan belia berumur di antara 18 hingga 40 tahun. Kumpulan muda ini merupakan tenaga penggerak yang diperlukan bagi usaha pembangunan negara. Selain itu, masalah penyalahgunaan dadah mempunyai kaitan dengan kejadian jenayah. Badan-badan bukan kerajaan yang terlibat menganggarkan kira-kira 50 peratus daripada banduan yang dipenjarakan ada hubung-kait dengan isu dadah. Gejala dadah ini juga mengenakan kos secara langsung dan tidak langsung kepada negara, seperti kos pengawasan polis, kos rawatan dan kebajikan para penagih, dan kos tambahan kepada sistem kesihatan nasional. 

Kejadian penyakit h.i.v./aids juga bertambah ketara disebabkan masalah penyalahgunaan dadah. Ini berpunca daripada amalan perkongsian jarum yang berleluasa dikalangan penagih-penagih dadah. Sebanyak 51,256 kes h.i.v./aids telah dilaporkan di dalam negara semenjak tahun 1986. Lebih membimbangkan, kejadian penyakit ini telah bertambah pada kadar yang lebih tinggi dewasa ini. Pada tahun lepas, purata sebanyak 19 kes baru telah dilaporkan setiap hari, berbanding 13 kes baru pada tahun 2001. Di dalam hal ini, sebanyak 77 peratus daripada mereka yang mengidap penyakit h.i.v./aids merupakan penagih dadah. Justeru, usaha-usaha membendung gejala dadah tidak dapat dipisahkan daripada usaha-usaha untuk menangani penyakit h.i.v./aids. 

Nilai sebenar bahasa Melayu

Oleh Arbain Muhayat 03 Januari 2009

Sudah beberapa kali saya, sebagai Sasterawan Negara, dan juga sebagai penulis puisi dan kritikan dalam bahasa Inggeris, diminta untuk menyatakan pandangan tentang penggunaan bahasa Inggeris dalam mata pelajaran matematik dan sains. Izinkan kami menyampaikan beberapa pandangan yang telah saya hablurkan selama berpuluh tahun membawa ke dua-dua bahasa ini ke dalam jiwa dan kehidupan saya.

Bahasa Melayu bukan sahaja suatu alat komunikasi dan medium untuk mendapatkan ilmu, tetapi terkandung di dalamnya cara berfikir, konsep alam, nilai masyarakat serta ilmu tradisional, agama dan budaya Melayu / Malaysia dan juga jati diri, khususnya yang terjalin dalam semua jenis sastera - lisan dan tulisan. Dengan memberi tempat yang lebih dominan kepada bahasa Inggeris untuk bidang-bidang terdinamik maka kita merampas kemungkinan bahasa kebangsaan kita untuk menjadi bahasa besar dan serba-boleh. Sementara itu kita diingatkan kepada suatu kajian oleh Open University di London yang meramal bahawa dalam 30 tahun bahasa Melayu akan menjadi bahasa keempat terbesar di dunia. Oleh itu menjadi tanggungjawab kitalah dewasa ini untuk memupuk bahasa yang tua lagi indah ini supaya bila sampai pada waktunya bahasa ini sudah benar-benar menjadi bahasa dunia.

Di sebaliknya kajian ini juga mendapat bahawa bahasa Inggeris tidak akan lagi menjadi bahasa pertama di dunia, malah hanya mendapat tempat bahasa ketiga, iaitu selepas Mandarin dan Sepanyol.

Sumbangan Teknologi AngkasaLepas

Oleh : Siti Harwani Md Yusoff

18 Oktober 2010

 

Ketika projek angkasawan dilancarkan dan sehinggalah negara kita berjaya menghantar seorang anak Malaysia ke angkasa lepas, pelbagai isu diperdebat  tentang kepentingan negara membangun seperti Malaysia melaburkan dana yang bernilai berbilion ringgit dalam industri angkasa lepas sedangkan masih ramai lagi rakyat yang tidak berkemampuan yang memerlukan bantuan. Walaupun mendapat sokongan  saintis dalam bidang angkasa lepas seperti Profesor Datuk Dr. Mazlan Othman dan juga negarawan Malaysia, Tun Dr Mahathir, masih ramai yang ragu-ragu dengan keterlibatan secara langsung negara ke dalam industri angkasa lepas. Tetapi tidak ramai yang sedar bahawa bidang aeroangkasa atau lebih khusus teknologi angkasa sebenarnya menyumbang peratusan yang tinggi dalam kajian dan pembangunan teknologi canggih yang berjaya diaplikasikan untuk kegunaan awam.

Sejak kali pertama manusia berjaya dihantar ke angkasa lepas pada tahun 1961 oleh Soviet Union (sudah berkubur) ketika itu, banyak misi telah dirancang untuk meletakkan manusia tinggal di angkasa lepas lebih daripada 3 bulan dan berjaya disempurnakan. Proses untuk menyempurnakan sesebuah misi tersebut telah menghasilkan kajian sampingan seperti keperluan pemakanan dan nutrisi angkasawan, kesan persekitaran angkasa terhadap  fisiologi dan fizikal  angkasawan, keperluan alatan yang ergonomik untuk membantu angkasawan bekerja di stesen angkasa dan isu pencegahan dan keselamatan di dalam kapal angkasa. Beberapa contoh hasil daripada kajian sampingan ini adalah seperti terhasilnya makanan bayi yang diperkaya dengan nutrisi daripada mikro-alga yang sangat baik untuk perkembangan mental dan visual bayi yang dikenali sebagai Formulaid. Ia dihasilkan daripada kajian National Aeronautics and Space Administration (NASA) mengenai pembekalan nutrisi  yang senang dihasilkan, berkualiti tinggi dan mencukupi untuk kru angkasa di samping keupayaan alga tersebut berfungsi sebagai agen kitar semula.

ANGKASA LEPAS: PEMBANGUNAN MENERUSI KERJASAMA ANTARABANGSA

Oleh Arbain Muhayat pada
20 December 2008

 

I : PENDAHULUAN

Dalam tempoh Rancangan Malaysia Kelapan (RMKe-8), kerjasama yang dipupuk dengan komuniti antarabangsa mengukuhkan kerjasama peringkat dua hala, serantau dan pelbagai hala. Kerjasama antarabangsa adalah penting memandangkan Malaysia merupakan negara ekonomi terbuka dan negara perdagangan yang ke-18 terbesar di dunia. Malaysia juga menyokong kerjasama peringkat pelbagai hala bagi mempelopori keamanan dan pembangunan antarabangsa dan juga mempromosi secara aktif kerjasama Selatan-Selatan melalui Program Kerjasama Teknikal Malaysia (PKTM). 


Malaysia akan terus mempergiat usaha untuk memperkukuh kerjasama antarabangsa ke arah pembentukan dasar dan strategi yang sesuai bagi memboleh negara membangun menerima manfaat globalisasi dengan lebih saksama. Dalam tempoh Rancangan Malaysia Kesembilan (RMKe-9), inisiatif akan diambil bagi meningkatkan kerjasama serantau dan kerjasama dengan rakan pembangunan ke arah memperluas hubungan global negara. Bagi memperkukuh lagi PKTM, strategi baru akan diambil untuk meningkat kerjasama dengan sektor swasta dan badan bukan kerajaan (NGO). Di samping terus menumpu kepada pembinaan modal insan dengan kerjasama negara membangun lain, PKTM juga akan menyokong inisiatif bagi memajukan lagi hubungan dua hala.

Kesan Pencemaran Alam Ke Atas Manusia

Oleh NOR AMIRUL ALIFF BIN NORHAROZI 17 Ogos 2010

Dari pautan: http://perlukekesah.blogspot.com/

 

Di dalam al-Quran,manusia telah beberapa kali diberi peringatan supaya tidak melakukan kerosakkan di atas muka bumi kerana perbuatan itu sangat-sangat dibenci Allah selain amat merugikan manusia.Pelbagai kesan negatif timbul akibat daripada sikap manusia yang tidak bertanggungjawab mencemarkan alam sekitar.Kesan-kesan negatif daripada pencemaran ini adalah seprti pemanasan global,bencana alam,jerebu,pencemaran air,kimia dan lain-lain lagi.Kesemua kesan-kesan ini mampu memberi kesan yang negatif ke atas diri manusia.

Kesan Pemanasan Global

Isu pemansa global kerap kali diperdebatkan di peringkat dunia.Kita sering kali melihat dan mendengar pelbagai berita mengenai isu pemanasan global dan kesan buruknya ke atas kehidupan manusia.Pemanasan global merupakan satu fenomena di mana keadaan di permukaan bumi semakin bertambah panas.Hal ini terjadi kerana kandungan tinggi karbon dioksida dan kloroflorokarbon(CFC) yang tinggi di atmosfera.Bahan kimia CFC yang terkandung di dalam udara mampu menyebabkan lapisan bumi iaitu lapisan ozon semakin menipis.Hal ini menggalakkan penembusan sinaran matahari yang merbahaya seperti sinar UV.Kesannya manusia yang terdedah kepada cahaya ini boleh dijangkiti penyakit yang merbahaya iaitu penyakit kanser kulit.Pemanasan global memberi impak kepada kehidupan manusia.Contohnya cuaca yang terlalu panas akan menjejaskan tanaman dan mampu menyebabkan kematian haiwan ternakan.Ini benar-benar menyebabkan kerugian yang cukup tinggi kepada golongan petani dan peladang terutamanya.Pemanasan global juga boleh menyebabakan berlakunya bencana alam yang mampu meragut ratusan nyawa manusia.Contohnya,banjir besar yang sering melanda negara China dan dianggarkan beratus terkorban manakala beribu lagi hilang tempat tinggal.Puncanya,apabila ais di kutub utara dan selatan semakin mencair maka paras air dunia mula meningkat lalu melimpahi dan mengelamkan pulau-pulau kecil.Sekiranya fenomena ini tidak dibendung maka tragedi 24 disember 2004 akan berrulang kembali.

Memulihara sungai tercemar

Oleh ROHANA MAN 5 jun 2010

dari pautan:  http://ww1.utusan.com.my/utusan/info.asp?y=2010&dt=0605&sec=Rencana&pg=re_02.htm

 

SETIAP tahun, penduduk dunia akan menyambut Hari Alam Sekitar pada tarikh 5 Jun. Pilihan tema tahun ini adalah Pelbagai Spesies, Satu Planet, Satu Masa Depan (Many Species, One Planet, One Future). Jika disentuh tentang alam sekitar, pasti tergambar di kotak fikiran kita betapa dunia kini sarat dengan pelbagai jenis masalah dan pencemaran. Selain isu pemanasan global yang tidak henti-henti dibincangkan umum, masalah lain seperti pencemaran sungai, pencabulan hutan, jerebu dan lain-lain turut menjadi perbahasan hangat di merata dunia.

Tidak terkecuali, negara kita juga dilanda aneka bentuk pencemaran yang jika tidak diatasi akan membawa padah kepada seluruh generasi. Antara pencemaran yang begitu menjejaskan alam sekitar di kawasan bandar adalah sungai tercemar. Satu ketika dahulu, sungai dikaitkan sebagai nadi kehidupan masyarakat terutama pada zaman awal pembukaan penempatan manusia.

Malah, bandar purba dan sebahagian bandar moden hari ini tumbuh dan berkembang di sekitar muara-muara sungai di seluruh dunia. Misalnya, penempatan bandar pertama dunia iaitu Uruk, Erina dan Ur kira-kira 6,000 tahun lalu (4000 SM) di Mesopotamia dan Babylon dibina di lembangan sungai yang subur di Sungai Tigris dan Sungai Euphrates. Manakala banyak bandar-bandar utama di Malaysia hari ini berkembang di kuala-kuala sungai, misalnya Kuala Lumpur, Kuching, Kuantan dan Kuala Terengganu. Fakta itu membuktikan kepentingan sungai sudah menyerlah sejak ribuan tahun lalu sebagai sumber yang membekalkan air bagi keperluan harian, pertanian, dan sistem pengangkutan utama

Detik Gemilang

UPSR

8-11 SEPTEMBER 2015

PT3

12-16 OKTOBER 2015

SPM

02-30 NOVEMBER 2015

1-5 DISEMBER 2015

 

Buku Pegangan BM

 KOMPILASI FAKTA 1 dan KOMPILASI FAKTA 2


 

Anda berminat untuk mendapatkan buku KOMPILASI FAKTA 1 dan KOMPILASI FAKTA 2

Buku  ini mengandungi 33 Tajuk Isu Semasa yang diambil dari surat khabar, majalah, makalah, internet, kertas kerja, dan sebagainya. KOMPILASI FAKTA juga mengandungi lebih  450 artikel, maklumat terkini, statistik, data-data dan fakta-fakta yang dapat membantu calon-calon SPM menambah baik penulisan karangan terutama dalam peperiksaan SPM dan PT3.

Antara Isunya ialah Isu dalam KOMPILASI FAKTA 1 ialah  Alam Sekitar, Angkasa Lepas, Bahasa, Bencana Alam, Dadah, Ekonomi, Gejala Sosial,  Hubungan Antarabangsa, Isu Buruh Asing, Jenayah, Jenayah Siber, Keagamaan, Kejayaan Rakyat, Kepenggunaan, Kepimpinan Politik, Keselamatan Negara, dan Kesihatan

Antara Isunya ialah Isu dalam KOMPILASI FAKTA 2 ialah Budaya Membaca, OKU, Pelancongan dan Kebudayaan, Pendidikan, Pengangkutan dan Perhubungan, Perikanan, Perniagaan, Pertanian, Pertubuhan Dunia, Politik, Remaja, Sejarah, Seni dan Hiburan, Sukan, Teknologi Maklumat, Wanita dan Keluarga

Harga SATU SET (KOMPILASI FAKTA 1 DAN KOMPILASI FAKTA 2) ialah RM40 termasuk belanja pos.

Sila dapatkan maklumat lanjut

melalui e-mel This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

 

742398
Today
Yesterday
This Week
Last Week
This Month
Last Month
All days
3035
3567
6602
709638
14050
87681
742398

Your IP: 54.92.202.157
Server Time: 2015-08-04 17:51:08